Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Ta ansvar för ditt liv!

Varje människa äger ansvar för sitt liv. Du för ditt och jag för mitt!
Ändå verkar det många gånger som att vi tror att det är tvärtom, för många gånger verkar det som att det är lättare att ta eller att vi åtminstone tycker oss ha rätt att ta ansvar för andras liv och hoppas på att någon annan tar ansvar för mitt. Så är det i privatlivet och så är det i arbetslivet.

Publicerad: 2012-10-08

Vi har många gånger åsikter om hur andra skall utföra sina arbetsuppgifter och glömmer bort att det viktigaste vi kan göra på våra arbetsplatser är att vi fokuserar på våra egna arbetsuppgifter och de uppgifter vi tagit på oss att göra tillsammans. Det någon annan är satt att utföra kommer den att göra så bra på egen hand och behöver hon eller han hjälp av dig kommer hon eller han att be om din hjälp.

Som ledare kan du hjälpa dig själv och dina medarbetare att fokusera på det egna jaget istället för på andra och därigenom skapa möjligheter för er alla att fungera bättre såväl som individ men även som ett team. Hur då kanske du tänker nu? Fokusera på individen och vinna ett bättre team. Jo, det är rätt enkelt egentligen.
När du som individ känner att du har koll på dig själv, dina styrkor och dina svagheter då vet du också vad du kan bidra med till teamet. Du känner dig trygg och säker på dig själv och det gör att behovet av att fokusera på andra minskar.

Hur gör du då för att skapa detta? Mina tips är:

•    Du måste få med dig teamet och det absolut bästa sättet är att kommunicera! Skapa en plattform för delaktighet och teamanda så får ni en mycket enklare och trevligare resa tillsammans.
•    Var en förebild. Överväg ditt agerande noggrant och se till att utgöra ett bra exempel. Våga visa såväl dina styrkor som svagheter.
•    Våga ta risker. Våga vara ”orättvis” – behandla alla olika då vi alla är unika och bör behandlas utifrån vår unikitet.
•    Arbeta aktivt med feedback. Prata med teamet om deras prestation och hur den kan bli bättre. Till en början kanske inte alla blir glada av konstruktiv respons, men när man lärt sig uppskatta feedback och tagit det till sig är det ett otroligt värdefullt verktyg.
•    Var förberedd på konflikter. Var alltid ödmjuk och håll en aktiv, öppen dialog för att undvika större konflikter.

”Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail.”
— Ralph Waldo Emerson

Publicerad: 2012-10-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!