Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Tala inför en publik eller dö!

Pulsen ökar, hjärtat bankar. Mina händer darrar och jag som alltid pratar och skrattar mycket, får plötsligt inte fram ett vettigt ord…

Publicerad: 2010-01-19

Enligt flera färska undersökningar är många mer rädda för att tala inför en publik än att dö.

Så även jag!

Tills en dag i 2003, då jag kom i kontakt med ”Toastmasters International”.

Toastmasters International
grundades 1924, och är en praktisk utbildningsorganisation som bygger på att medlemmarna stärker självförtroendet genom att träna varandra i kommunikation och ledarskap. Det är den största och mest framgångsrika organisationen i sitt slag i världen. Det är en ideell organisation som drivs genom ett nätverk av 12.500 klubbar i 106 länder runt världen, klubbar som leds av frivilliga för frivilliga.

Här i Sverige finns det 15 klubbar idag och fler bildas hela tiden. En klubb är forumet där vi kan utvecklar oss i konsten att tala inför publik i en positiv och lärorik miljö. En miljö där vi stärker vårt självförtroende och förbättrar vår livskvalitet.

Vi har inga inträdeskrav annat än ett brinnande intresse och stark vilja att, tillsammans med andra likasinnade, öva upp vår kommunikations- och ledarskapsförmåga. Alla våra medlemmar har en önskan om förändring, och detta sker i en glad miljö till gagn för jobbet, rekreation och personlig utveckling!

Många medlemmar har upplevt hur Toastmasters har förberett dem väl inför situationer i livet då man förväntas tala inför en grupp eller inför individer.

Jag lär mig nya saker på varje möte. Numera är det roligt att tala, roligt att utmana mig själv. Det är också jätteroligt att få inspirera andra som är i samma situation jag själv var i för flera år sedan, och se dem bli bättre.

Toastmasters har:

* Förbättrat min förmåga att tala inför publik och övat upp min ledarskapsförmåga.
* Lärt mig att få fram mitt budskap klart och med övertygelse.
* Stärkt mitt självförtroende framför en grupp människor.
* Lärt mig att tänka snabbt och klart under press.
* Lärt mig att lyssna effektivt och kritiskt.
* Ger mig tillfällen att öva mig i att bli en god ledare.
* Lärt mig att man måste öva, öva, öva, öva.
* Breddat mitt sociala nätverk.

Den första dagen jag stod där med klappande hjärta, och allra helst ville sjunka genom golvet, fick jag ett så fantastiskt stöd av medlemmarna i klubben, att jag där och då bestämde att komma tillbaka och bli medlem själv. Nu är det många år sedan, och jag har inte ångrat mig en minut.

Besök oss gärna och utmana dig själv, lär dig nya färdigheter och skaffa nya vänner i en positiv och avslappnad miljö! www.toastmasters.se

Publicerad: 2010-01-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!