Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Tänk på tystnadsplikten

Då och då dyker det upp artiklar i media om en handläggare eller någon annan person som till vardags hanterar människors psykiska eller fysiska ohälsa. Personen sköter sitt arbete väl och vi kan anta att tystnadsplikten som yrket medför inte bryts. Trots detta så kan man sitta och blogga öppet om sina patienter eller vårdtagare. Man tänker inte att någon förstår vem man skriver om; man tror inte att någon vet och troligen så är det inte så heller. Men det är fortfarande ett brott mot de regler om tystnadsplikt som man godtagit att hålla sig till.

Publicerad: 2011-02-22

För ett par år sedan blev jag kontaktad av en enhetschef på psykiatrisk avdelning. Det visade sig att en av deras anställda, via Facebook, blivit kontaktad av en ur nattpersonalen. Efter en tid så hade de börjat diskutera en av de intagna. Nattvårdaren undrade om inte medicineringen kunde ändras och vad som stod i journalen egentligen, vårdtagaren visade upp en stark ångest och hade svårt att sova och saknade sin familj. Samtalet blev efter en tid rätt informellt och de diskuterade permissioner, rutiner, säkerhet och de andra inom personalen.

Av en tillfällighet byttes ett skift och dag- och nattpersonalen träffades vid ett byte men det visade sig att nattvårdaren nätt och jämt visste vad dagvårdaren hette.
Då framkom det att nattvårdaren inte hade en dator, visste inte vad Facebook var och definitivt inte satt och pratade sekretessbelagda uppgifter under dagtid då han låg och sov.

Men någon gjorde det i hans namn och tog på så sätt reda på uppgifter som verkligen inte skulle lämna området.

När jag blev kontaktad hade enheten redan löst situationen, de ändrade rutinerna, såg över ändringar i medicineringen och eventuella planerade permissioner.

Alla är vi människor och människor är flockdjur som vill dela med sig av sina erfarenheter och vardag, men det finns rätt sätt att göra det och det finns fel. Det är viktigt att även efter flera års rutin gäller sunt förnuft och den tystnadsplikt som dina åtaganden kräver av dig.

Publicerad: 2011-02-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!