Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Teknikstrul och datatrassel, dagens upprivande i-landsproblem

Som från en blixt från klar himmel, som en stor käpp i hjulet eller som en käftsmäll sätter teknikstrul och dataproblem hela vår värld i gungning. Smidiga vardagssysslor och enkla uppgifter som i normala fall lätt kombineras med två andra viktiga saker blir ett energikrävande dagsprojekt när våra tekniska prylar sätter sig på tvären. Varje gång det händer slår det iallafall mig hur många gånger jag lovat mig själv att ordna säkra och vattentäta backuper för alla dokument, kontaktuppgifter och annat material som är bra att ha även när det krisar.

Publicerad: 2009-12-22

Vad är det som gör att vi aldrig lär oss och aldrig orkar göra den där lilla extra ansträngningen när allt väl flyter på? Jag lovar att det är fler än jag som sliter sitt hår när det händer. När våra tekniska trofasta leksaker spelar oss ett spratt och vi inte kan vara ständigt nåbara, online och nära då hamnar vi utanför en hel värld av händelser. Samtidigt tycker jag att vi kommer bra mycket närmare den riktiga världen. Närmare den verklighet och det som händer här och nu. Då blir det mer av en sak i sänder. Vår känsla av att vara fria från att vara inloggade och ständigt nåbara fyller en med både skräck och lugn. Tänk om jag missar något? Oh, så härligt fri jag är! Illusionen om att alltid vara nåbar avtar.

Det som också slår mig när jag står utanför den mobila och datatekniska världen är hur sjukt vårt förhållande blivit till varandra när mobilen alltid kommer emellan. Föräldern som trycker örat mot axeln och avverkar ett möte samtidigt som han/hon lämnar barnen på dagis. Tonåringen som redogör för helgens bravader på bussen för sin vän… och för resten av passagerarna som stirrar ner i varsin dagstidning eller apatiskt ut i luften. Eller balanserandes av plånbok, pengar, vinterkläder och matvaror betalandes inne på affären samtidigt som man får senaste uppdateringen om hur väninnan  haft det på sin minisemster. Jag är likadan men varje gång tekniken strular zoomar jag ut och ser galenskapen vi håller på med. Effektiva! Nåbara! Och ständigt mer eller mindre närvarande i flera världar samtidigt.

Trots det så älskar jag helt klart livet med ’nallen’ och att kunna välja bort den när jag själv vill!

Publicerad: 2009-12-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!