Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Telefoninspektioner och nya konflikter i spåren av corona

Bland det coronapandemin svept undan hör tyvärr arbetsmiljöarbetet. Det visar en ny granskning som Du&jobbet gjort. Hög tid att stärka det!

Publicerad: 2020-09-23

Hur bra går det egentligen att inspektera våra jobb per telefon? Och hur får man tag på dem som fuskar med säkerhet, svartjobb och uppehållstillstånd ifall myndighetsrepresentanter inte kommer ut och överraskar dem i fuskandet på plats?

Arbetsmiljöinspektörerna ringer nu oftare upp och det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet i arbetslivet ligger i malpåse. Det betyder att missförhållanden på jobbet förblir oupptäckta och konkurrens kan snedvridas. Läs granskningen här.

Dags för myndigheterna att satsa resurser på besök i verkligheten igen, så snart det kan göras säkert.

*

För några decennier sen lanserades distansarbete på bred front, utan större genomslag. Det var då starkt kopplat till idéer om egenföretagande och lösa förbindelser på arbetsmarknaden och mötte viss kritik. Nu är det andra tider.

En del njuter av hemarbete, eget upplägg och färre resor, andra blir lätt uttråkade. Själv tillhör jag de senare och tycker att en del entusiasm verkar obetänksam: Utspriddhet kan försvaga allt från arbetsmiljöarbete till idéutbyte och engagemang för gemensamma mål.

Arbete och fritid trasslas ihop och insatserna kan kantra åt båda håll. Och, kanske ska vi inte bara sitta hemma framöver, utan även bilda små enpersonsföretag? Sådant passar vissa, för andra blir det mycket
otryggt.

Jag anar kommande dragkamper: hemarbetande som inte vill tillbaka till kontoret när ledningen kallar, och anställda som tvärtom argumenterar för att slippa jobba hemma. Du&jobbet kommer att följa frågan.

Publicerad: 2020-09-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!