Allt om arbetsmiljö logga
Ledare

Tiga är inte guld

MOD Att bryta tystnad tar tid. Men för organisationer och människorna som jobbar i dem är det värt besväret. Tiga är inte guld. Anställda som vågar komma med obekväma sanningar är tvärtom guld värda, skriver Elsa Frizell i sin ledare.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2025-04-23

Det svenska Flygvapnet var under kalla kriget fram till slutet av 80-talet drabbat av många olyckor. Ett stort antal med dödlig utgång. Det fanns en machokultur som bidrog till att många piloter tog risker och den som berättade om misstag eller incidenter riskerade repressalier.

En förändring var nödvändig, berättar Kent Andersson, flygvapenofficer och docent på Försvarshögskolan, när vi hörs på telefon. Genom en förändrad säkerhetskultur där piloterna uppmuntrades att berätta om misstag och där den som rapporterade fel och avvikelser premierades kunde fler lärdomar dras och olyckorna minskade radikalt.

Exemplet är välkänt och bara ett av många som visar att arbetsplatser blir säkrare när anställda vågar säga ifrån.

I dagens arbetsliv verkar det dock som att många inte vågar ta till orda. Tystnadskulturen är ganska utbredd, säger forskaren Lotta Dellve, som på uppdrag av Myndigheten för arbetsmiljökunskap kartlagt tystnadskulturen i svenskt arbetsliv. Siffror från ett undersökningsföretag, som analyserat vad över 300 000 anställda svarat i olika medarbetarundersökningar, visar att var sjunde är rädd för att göra sin röst hörd på jobbet.

Det finns många olika orsaker till att tystnadskultur uppstår, konstaterar Lotta Dellve i sin forskning. För att förstå tystnaden och för att göra något åt den, måste man också förstå orsakerna.

Men oavsett orsaken så krävs mycket av den enskilda för att göra sin röst hörd. Att säga ifrån gynnar oftast organisationen men kan drabba individen som tar en personlig risk, enligt forskning från Amy Edmondson, professor vid Harvard. Tystnad är ett mer tryggt val, enligt henne.

Det tog åtskilliga år att vända den dystra trenden i Flygvapnet och det krävdes insatser i allt från rekrytering och utbildning till ledarskap, ett arbete som fortfarande pågår. Att bryta tystnad tar tid. Men för organisationer och människorna som jobbar i dem är det värt besväret. Tiga är inte guld. Anställda som vågar komma med obekväma sanningar är tvärtom guld värda.

Läs mer om tystnadskultur och mer om vikten av att lära från misstag i senaste numret av Allt om arbetsmiljö. Hela numret läser du som prenumerant här.

Publicerad: 2025-04-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!