Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Tillåt dig att drömma

Idag har vi haft en väldigt rolig och inspirerande dag. Vi har genomfört en workshop med ett härligt gäng som alla var nyfikna på hur de skulle kunna skapa en personlig och motiverande vision.

Publicerad: 2011-01-27

Det var två intensiva timmar som resulterade i varsitt framtida personporträtt. En fiktiv tidningsartikel 5 år fram i tiden. Alla gav sig in i leken med fullt engagemang och fokus. Och kanske är det just lekfullhet som är en av nycklarna för att hitta sin kreativitet och utmana sina mentala hinder när man ska formulera en vision.

Vi vuxna är väldigt bra på att begränsa oss själva. När vi får en idé eller börjar drömma stort blir nästa tanke ofta: ”Nja, men det går ju ändå inte för jag är inte tillräckligt bra på det/saknar pengar/vågar inte/klarar det inte” o.s.v.

Vi tillåter inte oss själva att drömma färdigt förrän censuren slår till.

Barn däremot har en fantastisk förmåga att drömma och fantisera utan att börja tänka på alla hinder i vägen. Om du frågar vad barn vill bli när det blir stora får man självsäkra svar som: rockstjärna, superhjälte eller pilot, och de lever sig helt in i sin drömbild genom att ”leka framtiden”.

Det finns med andra ord mycket att lära av barnen, för i varje dröm och storslagen fantasi finns en kärna av oss själva. När vi tillåter oss att drömma så får vi insikt i vad som faktisk driver oss framåt och skapar motivation. Och ur den insikten kan du skapa en vision som både är realistisk och utmanande.

Deltagarna på workshopen släppte definitivt sargen och resultatet blev en samling väldigt spännande personporträtt. -”Jag ska sätta min på kylskåpet”, sa en av tjejerna, ”så att jag ser den varje morgon och kväll”. Och mycket mer visuellt och lockande än så kan det knappast bli!

Vi avslutar dagens blogginlägg med följande kloka citat:
If you limit your choices only to what seems possible or reasonable, you disconnect yourself from what you truly want, and all that is left is a compromise.”

– Robert Fritz

Publicerad: 2011-01-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!