Tillfälligt avbrott
Kastar du dig från uppgift till uppgift? Och lämnar halvgjorda rester längs vägen, som du förhoppningsvis hinner ta tag i sen? Se upp!
Publicerad: 2011-11-18
Själv är jag en notorisk avbrytare, både till läggning, vana och för att jobbet inbjuder till saken.
Dvs jag börjar gärna skriva på en ledare samtidigt som jag funderar över en ordväxling, påminner mig att tömma kameran på nytagna bilder och avbryts av telefonen, som jag glömt stänga av. Tills jag lyckligtvis rycks med, satsar på en sak och blir rätt döv för omgivningen. Min räddning är ett klotterblock där jag skriver långa listor att bocka av.
Förmodligen hamnar jag ibland i dumfällan, även om simultanförmåga är en trevligare beskrivning… Våra hjärnor kan nämligen bara göra vissa saker samtidigt, utan att förlora i förmåga, visar Du&jobbets genomgång. Kan bli särskilt farligt i jobb med risker för dig själv eller andra.
Om inte annat tar det tid att ställa om, professor Bodil Jönsson lanserade begreppet ”ställtid” för den tid vi behöver för att ladda för en uppgift, ju fler avbrott – desto mer ställtid.
Är det något modernt arbetsliv bäddar för så är det just: göra mycket på en gång. IT-teknikens intåg och assistenternas uttåg inbjuder till ”gör-det-själv” och ”gör-det-nu”, samtidigt som fler pockande budskap når oss via mejl, mobiler, öppna landskap, mm.
•Läs på i Du&jobbet vad du kan klara och när det krävs koncentration och avlastning! Och tänk på, chansen att göra något stort minskar om man fastnar i mycket smått.
Publicerad: 2011-11-18
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.