Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Tillsammans är det möjligt att välta en bil

Demokrati är en rättighet som vi i Sverige tyvärr har vänjt oss vid och ibland tar för givet, det ser jag främst hos jämnåriga kompisar och bland yngre ungdomar. Demokrati är något man måste erövra och kämpa för varje dag, på jobbet, i skolan, ute i samhället och ibland även hos politiker. Ensam kan man inte välta en bil, men IF Metall hade för något år sen en kampanj med parollen ”Tillsammans är vi starka” och tillsammans lyckades de välta bilen. Jag tycker det symboliserar ganska tydligt vad kan man åstadkomma om man är flera.

Publicerad: 2012-04-26

När jag gick sista året på gymnasiet och valdes till ordförande i elevrådet hade jag ingen aning om vilken hård uppgift som väntade mig det året. Sittande majoritet i kommunen ville stänga gymnasieskolan och efter att jag hämtat mig från kallduschen tänkte jag ”inte så länge jag är ordförande!”.

Jag började undersöka saken och samlade fakta på borden då jag inte fick hela sanningen från lokaltidningarna och politikerna. Snabbt insåg jag att beslutet saknade faktaunderlag och ett av argumenten: ”för få sökte till skolan”, väckte sur smak i munnen. Här hade politiker i flera år gått ut i media och hotat med att skolan skulle stängas och det var eviga svarta rubriker som syntes i tidningarna. Och då är det inte så konstigt att inga ungdomar söker till skolan, för vem vill gå på en skola som eventuellt skulle stängas?

Så det fanns bara en sak att göra och det var att använda sig av vapnet ”demokrati” och se till att politikerna öppnade upp sina öron och hörde efter vad det var folket egentligen ville. För folkvalda politiker bör lyssna på sina väljare, vem annars har placerat dem där de sitter idag? Ensam hade jag inte klarat av att vända beslutet att stänga skolan, något som många antog skulle bli verklighet. Nej. Tack vare att samhällsmedborgarna skrev på protestlistor, anslöt sig till en demonstration och satte press lyckades man skjuta upp beslutet och i slutändan ”vann” folket.

Ensam kan man inte välta en bil, men tillsammans går det, för tillsammans är vi starka.

Publicerad: 2012-04-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!