Topparna kapas
En ovanlig utjämning sker, det är arbetslösheten som senaste åren smetats ut jämnare över landet.
Publicerad: 2012-03-23
Boom för råvaror, åldrad befolkning och ojämn invandring är några orsaker.
Nerlagd gruva, få kvinnor, tomma hus… För tio år sen var det arbetslösaste som fanns glesbygden i norr. I vissa kommuner gick var fjärde utan jobb. Nu minskar arbetslösheten mest i norr. Följ med Du&jobbet i nya numret till Kiruna som fått ny framtidstro!
Istället ökar problemen i förorter med stark inflyttning och i Smålands flitbälte, där lågkonjunkturen slagit hårt, visar Du&jobbets nya undersökning. Södertälje är särskilt drabbat, hit kommer många nya svenskar som för första gången söker sig ut på arbetsmarknaden.
En hel del är högt kvalificerade, men språket, tidsödande rutiner kring utländska examina och diskriminering lägger hinder i vägen. Nu kan det dock mer än tidigare vara idé att flytta ut i landet. Projektet Nationell matchning, som Södertälje har startat ihop med Arbetsförmedlingen, tar fasta på detta. En förstudie tyder på goda resultat.
Arbetslöshetens toppar har alltså kapats, men annars är nivån stabilt hög senaste decenniet, kring åtta procent utan jobb eller i åtgärder. Speciellt utsatta är som bekant unga, 55-plussare, nyanlända, och de som av olika skäl inte kan gå för fullt.
Debatten om att jobba på till 75 så att alla samhällets uppgifter kan utföras blir i det perspektivet lite märkligt. Å ena sidan – kanske kommer nu äntligen den där arbetskraftsbristen som skulle göra anställda till högvilt, få företag att locka med utmärkt arbetsmiljö mm! Å andra sidan, de som rekryterar har visat sig vara finsmakare med höga krav. Vem ger utrymme för en arbetsvillig 60-åring som behöver ta det lite lugnare?
Publicerad: 2012-03-23
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.