Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Tur eller otur

Jag har tur!

Publicerad: 2011-04-04

Hur reagerar du på dessa ord?

Jag berättade för min mormor att jag har tur och hon svarade ”det luktar skryt här”. Hon borde väl bli glad för min skull? Det är tyvärr alltför vanligt att det ses som tabu att säga positiva saker om sig själv. Uttryck som ”typiskt min vanliga otur” eller att berätta om dåliga sidor verkar däremot vara helt okej.

Vilka självuppfyllande profetior finns på din arbetsplats?

I coachbranschen uppmuntrar vi varandra att prata positivt om oss själva. Skulle jag säga något negativt så finns det ofta någon coach tillhands som ber mig omformulera mig.

Hör du ofta dina kollegor säga positiva saker om sig själva?
Är du själv bekväm med att säga ”jag är bra på att hålla föredrag”, eller är det lättare att säga ”kan du kolla min text, jag är inte så bra på engelska”?

Hur ser det ut i din arbetsmiljö? Odlar ni positiva eller negativa självuppfyllande profetior?

Det man fokuserar på växer

Ju oftare jag säger att jag har tur desto mer tur får jag. Det blir en självuppfyllande profetia som i mitt fall skapas på fyra sätt.

  1. Sållar intryck

Det sägs att vi får lika mycket information i en enda dagstidning som en 1800-talsmänniska fick under hela sitt liv. Av alla intryck vi bombarderas med är de flesta neutrala, några visar att vi har tur och andra att vi har otur. Jag väljer att hålla utkik efter intryck som signalerar att jag har tur.

  1. Det omedvetna styr mina val

Många omedvetna val ger mig tur. För mig är det lätt att hitta en parkering i Stockholms city. Tur? Om du skaffar en liten bil, (t.ex. en Smart, som jag) så får du också tur.

  1. Tänker och agerar som att jag \thar tur

Jag behövde köpa en domkraft och går förbi en affär som har rea på domkrafter. Typiskt min vanliga tur, hur ofta är det rea på domkrafter? Men jag ser inga domkrafter vid rea-skylten inne i affären och jag frågar ett affärsbiträde, ”nej, om det inte finns några här så är de slut”. Det kan inte vara möjligt att jag har sådan tur så att de är på rea, men sådan otur så att de är slut. Jag går fram till kassan och frågar kassörskan, ”jag tror det finns några längre in i affären”. Och mycket riktigt, jag tänkte väl det, jag har tur som vanligt.

  1. Tydlig kommunikation

När jag var i Indien myntade vi begreppet ”tick the universe, and wait for delivery”. Mina indiska vänner är övertygade om att när vi är tydliga i vår kommunikation med omvärlden så attraherar vi det vi vill ha. Jag håller med.

Hur tänker du?

Publicerad: 2011-04-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!