Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Två fel kan bli ett rätt!

Jag måste få berätta om min vän Eva. Hon älskade sina biologistudier och tog direkt ett jobb på samma institution där hon hade studerat. Hon kände sig lyckligt lottad med fast jobb, okej lön och en vacker arbetsmiljö.

Publicerad: 2012-05-22

Men redan första året ägnade Eva allt mer tid åt att administrera andras forskning. Att jobba med biologi visade sig inte passade henne lika bra som det hade gjort att studera biologi. Samtidigt trivdes hon med kollegorna, så hon fortsatte. Snart hade hon arbetat där i sju år. Hon mådde allt sämre och var på väg in i sjukskrivning.

Eva hade alltid älskat att måla. När hon hittat en kvällskurs i grafisk formgivning kände hon att hon hittat rätt. Men hon upptäckte också något annat. De flesta av kurskamraterna var tio år yngre och hade redan jobbat med formgivning i flera år.

När utbildningen led mot sitt slut kunde de andra gå tillbaka till sina jobb på tidningar och reklambyråer, eller använda sina kontaktnät i branschen för att hitta nytt jobb. Men inte Eva. Alla arbetsgivare som hon kontaktade sökte formgivare med erfarenhet.

Eva kände sig som en före detta biolog och som en misslyckad formgivare. Hon mådde dåligt bara av tanken att gå tillbaka till biologjobbet. Vad skulle hon göra?

Vändningen kom när hon insåg vad hon faktiskt kunde. Bland biologer i Sverige var hon antagligen en av dem som kunde mest om form. Och bland formgivare var hon kanske den som kunde mest om biologi.

Denna insikt blev avgörande för Evas arbetsliv. Nu kunde hon äntligen släppa bilden av sig själv som före detta biolog och hon slutade söka jobb som formgivare överallt där hon kom åt. Hon frågade sig istället: I vilken typ av formgivning är det bra att ha kunskap om växter, djur, celler eller människor. Vilka biologer beställer ibland formgivning?

Idag är Eva fullbokad. Hon har illustrerat en bok med utrotningshotade djur i Afrika. Hon har utformat en utställning om Östersjöns fiskar och gjort reklammaterial till plantskolor. Efter en tid hittade hon den verkliga guldgruvan – medicinsk industri.

Eva är ingen toppbiolog. Och knappast någon stjärndesigner. Men hon kan grunderna i biologi och design. Framförallt kan hon kombinera dem och tala med biologer på deras eget språk. Kanske är hon Sveriges bästa biologdesigner.

Eva skapade sin egen personliga arbetsmarknad genom att rättsöka istället för att felsöka. Hon visade att vårt arbetsliv kan bli som allra mest spännande där vi minst anar det. I kombinationen av något vi är trötta på och något vi är nybörjare i.

Vilka värdefulla kombinationer ligger outnyttjade i dig? I dina medarbetare? I din organisation?

Eva har också formgivit min bok ”Äntligen måndag” där du kan läsa om fler som rättsökt sina arbetsliv.

Publicerad: 2012-05-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!