Undvik haveri!
Sverige fått det största inflödet av outbildad arbetskraft någonsin. Nu genomförs den största förändringen av arbetsmarknadspolitiken någonsin – dessutom i rekordfart.
Publicerad: 2019-11-06
Förre arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin har kallat det att byta flygplansmotor i luften. Frågan är väl tyvärr inte om, utan när haveriet kommer. I september saknade 125 000 av de inskrivna arbetslösa gymnasieutbildning, motsvarande 35 procent. Arbetslösheten bland utrikesfödda utan gymnasium låg på 33,7 procent (2018).
Arbetsmarknaden för lågutbildade krymper i Sverige, ungefär fem procent av jobben kräver endast kortare utbildning. Merparten är redan upptagna av personer med högre utbildning, eftersom arbetsgivare föredrar det.
Dessutom: en ökande andel av de arbetssökande har funktionsnedsättning. Deras svårigheter att få jobb är omvittnade, 64 procent är sysselsatta mot 80 procent av den arbetsföra befolkningen.
I den nya modellen för arbetsförmedlande ska privata aktörer fixa det. Entreprenören som etablerar sig i någon glesare trakt av Sverige – arbetsförmedling ska som bekant ske överallt – måste ha en entreprenörsanda utöver det vanliga; ersättning betalas efter antalet som får jobb.
Om det verkligen gick så bra när det utpekade goda exemplet Australien privatiserade verkar i bästa fall tveksamt – såväl rapporter om fusk, byråkrati som dåliga villkor för och hos aktörerna finns. Lokala lösningar är viktigt om lågt utbildade ska få jobb, vilket är nyckeln till integration, nedlagda AF-kontor riskerar att lokalkännedom går om intet.
Mycket annat krävs förstås: fler enkla jobb, effektiv vuxenutbildning, ändrade attityder, politiskt nytänkande – dock är krasch i systemet inte hjälpsamt.
Publicerad: 2019-11-06
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.