Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Uppvärdera personaladministrationen!

Att arbeta strategiskt är mäkta populärt numera. Alla personalarbetare vill jobba med strategisk HR, sitta i ledningsgruppen, vara Business Partner och påverka viktiga beslut i företaget/organisationen. Jättefint tycker jag men vart tog den viktiga kärnverksamheten inom HR vägen? Jag tänker på sådant som anställningsavtal, löner, pensioner, registrering av övertid, sjukfrånvarohantering och betyg eller intyg när någon slutar – är det helt omodernt?

Publicerad: 2010-04-13

Mitt svar är ett rungande NEJ! Personaladministrationen, liksom de administratörer som sköter den, är viktiga byggstenar – ja till och med grunden – för ett framgångsrikt personalarbete. Även om en väl fungerande administration kanske inte är skälet till att någon söker sig till en viss arbetsgivare kan avsaknaden av densamma mycket väl bidra till vantrivsel och ökad personalomsättning. Fina IT-system i all ära men de kan inte göra allt. Visst pratar också du hellre med en människa än lägger in dina uppgifter i ett anonymt system när du behöver hjälp med en reseräkning, har sjukt barn (kräksjuka, igen….) eller ska ändra i din tidrapport?

Kanske är det helt enkelt dags att komplettera utmärkelser som ”Årets Chef” och ”Årets HR-Chef” med en fin buckla som delas ut till ”Årets Personaladministratör”? Jag ser i alla fall fram mot att få gratulera honom eller henne till ett viktigt och väl utfört arbete – vem det än blir.

Publicerad: 2010-04-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!