Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Ut i verkligheten

Som jag berättade i mitt första blogginlägg så går jag just nu mitt sista år på gymnasiet. Det är för många det sista året i skolans skyddade värld innan de sedan slussas ut i det så annorlunda arbetslivet där på många sätt teori bytts ut mot praktik. Som tur är finns det en fantastisk möjlighet förutom att börja jobba under gymnasiet som ger en chansen att testa sig själv på riktigt och som hjälper en att förstå vad man vill bli när man någon gång blir stor – Praktik.

Publicerad: 2011-02-15

På min skola har vi under det tredje året två fyraveckorsperioder som vi kan praktisera på, en på hösten och en på våren. I höstas så gjorde jag en lite speciell praktik då jag bestämde mig för att sätta ihop fyra händelserika och framförallt lärorika veckor. Det slutade med att jag spenderade dessa fyra veckor hos tio olika framgångsrika företag och personer. Jag praktiserade bland annat hos Ulf Spendrup (Vice VD Spendrups), Max Söderpalm (Säljcoach), Claes Hemberg (Avanza Bank), Mikael Arndt (VD Arndts, Sveriges största nätverk för VD:ar och säljchefer) och Jens Welin (VD, Starcom). Läs gärna min krönika som jag skrev om den praktiken till Svenskt Näringsliv.

Nu i mars är det dags för nästa praktikperiod och trots att det blir svårt att överträffa den förra så ska jag göra mitt bästa. Mitt mål med min praktik är inte att få ett jobb eller få en möjlighet att slappa på mammas jobb utan det är att ta ett stort steg utanför min komfortzon och utvecklas både på en personlig nivå och även inom saker som företagande, ledarskap, sälj, marknadsföring och att investera. Därför har jag bestämt att utmana mig själv ordentligt och göra min praktik utomlands den här gången. Jag har hittills försökt att få praktik i allt ifrån Shanghai till New York men just nu ser det ut som att jag kommer spendera mina fyra veckor hos ett konsult företag i Colorado, USA som hjälper små och medelstora företag med affärsstrategi och effektivisering. Visst låter det spännande! Det man dock snabbt lär sig i jakten på en praktik är att det ofta krävs en hel del nej innan man äntligen får det där underbara ja!

Ett problem enligt mig är dock att unga (i min ålder) av någon anledning inte vågar gå hela vägen. De har drömmar och ett dröm jobb men vågar inte ta chansen och komma lite närmare det. De flesta nöjer sig istället för att ta den ”enkla” vägen, stå i några vecka på ICA och fronta och packa upp varor. För mig har allt det som jag nämnde tidigare om att ta sig utanför komfortzonen och ta chansen inte alltid varit självklart och jag väljer ICA-exemplet just för att jag själv praktiserade där i högstadiet. Det jag skulle behövt redan då och som jag blev lite tvungen att förstå själv var att the the reward is greater then the risk och att någon i skolan eller hemma skulle sagt till mig att – vafan vad är det värsta som kan hända? Om dina idoler är Richard Branson eller Zlatan så maila och fråga ifall du kan praktisera hos dem en vecka!

Ett annat problem är tyvärr att man ifrån näringslivet många gånger ser en praktikant mer som en börda än en tillgång och man vågar inte ge dem förtroende och möjligheten för dem att visa vad de verkligen går för. När jag skulle sätta ihop min höstpraktik fick jag om och om igen höra att: Tyvärr vi tar inte emot praktikanter och att det inte är något som de hade tid med. Jag respekterar självklart det men jag hoppas samtidigt att alla ska förstå hur fantastiskt det är som praktikant komma bort från skolan och om bara för en dag känna den underbara känslan då man förstår att detta vill jag göra och det här är ju något som jag verkligen brinner för!

Så vare sig du är blivande praktikant eller får praktikförfrågningar: tänk på det jag skrivit och se om det är något du kan ta till dig, men förhoppningsvis var det något du förstod långt innan du läst detta inlägg.

Kommentera gärna vad ni anser om praktik och vad ni tycker att praktikanter respektive näringslivet kan göra bättre!

Kom ihåg att vara varmt klädda idag och se till att ha en riktigt bra tisdag!

Publicerad: 2011-02-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!