Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Utan relation, ingen kommunikation

När jag fick förfrågan om att blogga för Du&jobbet tänkte jag direkt att jag vill ta tillfället i akt att dela med mig av de kompetenser vi coacher använder. Kompetenserna är inte bara för coacher, de fungerar utmärkt i sammanhang där människor möts och kommunicerar. Jag har tidigare skrivit om lyssnande, frågor och närvaro, idag är det dags för förtroende.

Publicerad: 2012-08-30

Förtroende och närhet är den viktigaste kompetensen i coachning. Känner inte vår klient förtroende för oss, spelar det ingen roll hur aktivt vi lyssnar, hur bra frågor vi ställer eller hur smarta övningar vi presenterar. Detsamma gäller för psykoterapeuter och flera andra yrkesgrupper.

Det har gjorts forskning (av Bruce Wampold m fl) där man jämfört olika typer av psykoterapier. Forskningen visar att det förtroende och den tillit klienten upplever för sin terapeut, påverkar hur effektiv terapin är i väsentligt högre grad än vilken terapiform som används. Fallet är detsamma för många andra yrkesgrupper, medarbetarens förtroende för sin chef eller kundens förtroende för säljaren är avgörande för ett bra resultat. Ändå glömmer vi ibland, att ta oss tid för att skapa ett förtroende.

”Ett samtals kvalitet bestäms av förtroendenivån”
David Brooks

Som jag nämnde i måndags brukar vi under coachutbildningarna be deltagarna lista egenskaper som gör att de känner förtroende för någon. Egenskaper som brukar komma högt på topplistan är ”någon som lyssnar, är ärlig, vill mig väl, visar respekt, är varm, skapar och håller tydliga överenskommelser, tror på mig och min förmåga, är närvarande, vågar stödja och utmana, visar medkänsla och inte dömer”.

Hur många av dessa förtroendeskapande egenskaper har du? Jag vill påstå att du har alla! Vi har alla dessa egenskaper, i varierande grad och kanske har vi lättare att använda dem tillsammans med vissa personer. De är dessutom fullt möjliga att träna och utveckla.

Vem vill du ska ha förtroende för dig?

Publicerad: 2012-08-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!