Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Utbrändhet är faktiskt sjukt

Den 24 mars i år flimrade det förbi ett pressmeddelande från Försäkringskassan. ”Mer än en fördubbling av psykiatriska diagnoser” var rubriken. Psykisk ohälsa, stress, depression, det har talats så mycket om det under så många år att jag nästan blivit immun. Det sjuka har blivit det normala. Uppenbarligen lever vi numera liv där det anses normalt att man till och från bryter samman.

Publicerad: 2017-04-20

Tittar jag i min egen omgivning så känner jag knappt någon som varit sjukskriven en längre period för kroppsliga besvär. Däremot skulle jag kunna fylla ett rum och mer därtill med vänner och bekanta som varit sjukskrivna länge för utbrändhet och liknande symptom.

Mellan 2011 och 2016 har alltså sjukskrivningarna för psykiatriska diagnoser ökat med 110 procent, mer än en fördubbling. Av alla längre sjukskrivningar handlar numera 45 procent om själsliga besvär. För kvinnorna är det ännu mer (men även för männen har det varit en kraftig uppgång).

Det är viktigt att vi har ett arbetsliv som inte förstör våra kroppar, självklart. Men jag tror att det vi måste tala mest om just nu är själen.

För utbrändhet är inte en diagnos vi ska normalisera och acceptera. Det är faktiskt i grunden ett symptom på något som är väldigt sjukt.

Publicerad: 2017-04-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!