Utkastad eller frälst från blöta fötter
Den man först möter på en restaurang och som man bör hålla sig väl med är mannen man möter i garderoben eller dörren. Hans uppgift har alltid varit att ta hand om gästernas ytterkläder, att hjälpa till med taxibeställningar och så förstås att diskret leda ut överförfriskade och stökiga gäster på gatan. Yrkestiteln för denne man har varierat genom åren, liksom de skämtsamma och ibland nedvärderande uttrycken.
Publicerad: 2009-10-10
En av de första yrkestitlarna på stora hotell och restauranger är tamburmajor och på gamla bilder kan man se hans rang på axelklaffarna. Till sin hjälp hade han ofta springpojkar, tamburpojkar eller tamburbiträden. På mindre ställen kallas han för rockvaktmästare eller garderobiéer och får en mängd skämtsamma titlar av sina arbetskamrater och ibland av gästerna.
Det uttryck jag gillar allra bäst är galoschjesus, ett omdöme han fick under den tid då herrar bar galoscher för att slippa få förstörda skor. Att hålla ordning på allas galoscher var en stor bedrift och han klarade det oftast med hjälp av egenhändigt numrerade klädnypor i trä. Det skämtades om att han frälste gästerna från våta fötter. Det värsta man då kunde kalla honom för var rockslusk.
Under motbokstiden, då man besökte krogen för att få sin spritranson, behövde man en utkastare. Med tiden förändrades kroglivet och man börjar använda dörrvakter för att hålla ordning i krogkön och sortera bort de gäster man inte vill ha in på krogen. Dörrvakterna ser nu ut som bodybuildare, sägs använda ryska steroider och får det mindre smickrande uttrycket ryssnisse eller steroidputte. En dörrvakt med iskall blick och fyrkantig kroppshydda kallades på ett ställe för kylskåp.
Numera används yrkestitlarna entrévakt eller entrévärd och det låter i alla fall som om de är lite mer tillmötesgående och vänligare än tidigare.
En fråga man naturligtvis kan ställa sig är hur man själv beter sig när man går på krogen. Ser jag och värderar entrévakten som en yrkesgrupp eller slänger jag ur mig ett nedvärderande omdöme?
Publicerad: 2009-10-10
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.