Allt om arbetsmiljö logga
Ledare

Utmattning – syntax error i flera led

STRESS Fastän vi vet vad som orsakar ohälsosam stress är det som om vi står inför något som är utanför vår kontroll, som en programkod vi inte har makten att koda om. Det skriver Elsa Frizell i sin ledare.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2023-12-11

När du inte följer syntaxreglerna för programmet när du programmerar uppstår syntax error – ett felmeddelande. Om arbetslivet vore ett dataprogram vet vi ganska väl vad syntaxreglerna skulle behöva innehålla: balans mellan krav och kontroll och tillräcklig återhämtning i arbetet. Men alltför ofta erbjuder arbetsplatsen i stället för låg kontroll, för hög arbetsbelastning och alldeles för lite återhämtning. Resultat: Syntax error, inte bara hos individen utan också i systemet.

För varje år slås nya rekord för hur många som är sjukskrivna på grund av stress och utmattning. Även i år. I höstas kom en rapport från Försäkringskassan som slår fast att det aldrig någonsin tidigare varit så många sjukskrivna i Sverige på grund av stressrelaterad ohälsa.

Störst är problemen inom vård och omsorg. Det har det varit ända sedan 1990-talet då den ekonomiska krisen ledde till åtstramningar, konstateras i Försäkringskassans rapport. Nu är det återigen ett ekonomiskt tufft läge. Regionerna vädjar om mer pengar men nekas. Vad gör man då när brutna ben och hjärtinfarkter rullas in på akuten? Vårdbehovet minskar inte för att konjunkturen går ner.

Bakom varje siffra i statistiken över sjukskrivna finns en människa som inte längre orkar arbeta som innan, en människa som behöver hjälp. Men, lösningarna på sikt tycks finnas på systemnivå. När jag intervjuar forskare och praktiker så landar de nästan alltid i det svaret. Det handlar om fördelning av krav, resurser och ansvar, om handlingsutrymme och kommunikation. Visst kan mindfulness hjälpa men det är de organisatoriska och sociala frågorna som har störst betydelse.

Och ändå, fastän vi vet vad som orsakar ohälsosam stress är det som om vi står inför något som är utanför vår kontroll, som om det just är en programkod vi inte har makten att koda om.

Det är ju mycket just nu. Mycket innan bokslut, mycket innan jul, mycket när allt drar i gång i januari. Och saker måste ju faktiskt lösas. Kunder har blivit lovade saker, varorna måste produceras, pengarna måste in och inte minst måste alla barnen få undervisning, patienterna vård och de äldre tas omhand. Men vi måste koda om, annars kommer det bli fullkomligt haveri i systemet.

Hur gör man när utmattningen väl är ett faktum? Hur hjälper vi människor tillbaka till arbetet? Om det kan du läsa om i vårt tema där vår reporter Ann Patmalnieks har djupdykt i denna svåra fråga.

 

Publicerad: 2023-12-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!