Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Utvecklar du dina värderingar?

För flera år sedan träffade jag en chef, som hade  ett motto. Jag tyckte det var bra. Det borde man ha, men innan jag kunde propagera för det i mitt jobb som konsult, så måste jag förstås ha ett eget motto. Hur kan man annars hävda att man lever som man lär? Efter en del funderande kom jag fram till: Frihet och respekt.
Grunden är att det finns inget som motiverar så mycket som frihet, men den får inte gå ut över någon annan, dvs respekt.
Mottot har stått sig över åren. Ett tag var jag inne på att lägga till självrespekt, men jag kom fram till att det var redan med i mottot. Dessutom bör ju ett motto vara kort och kärnfullt;-)

Publicerad: 2010-01-25

Visa värderingarna!
Jag tycker att det är viktigt att på sin webbplats och andra exponeringar på internet visa sina värderingar, så man får kontakt med likasinnade och förhoppningsvis stärker det man själv anser vara goda värderingar.
En central värdering för mig är att tänka positivt, dvs sträva efter att lyfta fram det positiva. Det är dock inte att förneka att problem finns, men inte tala om dem mer än nödvändigt. det intressanta är vad man kan göra åt saken.
Det sägs att pessimisten och optimisten har lika mycket rätt, men att optimisten får ett roligare liv. Nu har även forskning visat att optimisten lever längre och det är ju inte illa…
Min fru kallar mig ”äckligt positiv”. Det ledde till att jag började kalla henne katastrofromantiker. Det var ju inte positivt, så jag klurade för att komma fram till något bättre. Nu är  hon riskanalytiker, vilket jag har nytta av då och då;-)

Jag har även varit noga med i min bok ”Låt personligheten blomma” att redovisa mina värderingar. Mest är det väl i  förordet, så man ska få ett underlag om det kan vara någon idé att läsa boken, eftersom värderingar styr så mycket.

”Vinna eller Förlora” eller ”Vinna-Vinna”
De senaste åren är jag väldigt fascinerad över skillnaden i beteenden, om man tror på ”Vinna eller Förlora” eller ”Vinna-Vinna”. Tyvärr är det många chefer som tror på den första värderingen. Jag funderar mycket på hur man bäst får dem att inse alla fördelar med att byta till ”Vinna-Vinna”. Internet är här en bra lärare, eftersom där kan alla komma till tals (nästan…) och är relativt fria att göra det de vill. Om du bara agerar egoistiskt på internet, så blir det ingen god utveckling. Du måste ge för att få…

Överhuvudtaget tycker jag att det är viktigt att utveckla sina värderingar, dvs när någon gör på något annat sätt, så funderar jag: Kan det vara något för mig? Och i så fall: Varför det?

Knyta nya kontakter
Ett område där man har stor nytta av att ha genomtänkta värderingar är när man knyter nya kontakter. Jag fick en bok av min äldste son, som heter Networlding. Den skilde på Networking och Networlding. I boken stod Networking för att ”skaffa så många visitkort” som möjligt. Tillämpar man Networlding, så är det första att kolla om man har gemensamma värderingar. Om det utfaller bra, erbjuder man den andre: Ska vi byta visitkort?
Jag har tillämpat detta i flera år och det fungerar bra, dvs oftast utvecklas vår samverkan på ett bra sätt. Jag har även kommit på några ”knep” t ex när man träffar någon ny person i jobbet, som verkar intressant att knyta kontakt med. Hur ska man få en bild av den andres värderingar? Ett knep är att titta på den andres webbplats, där det oftast brukar finnas något som inte är rätt eller vettigt. Jag nämner då detta och kollar reaktionen. Det brukar ge en bild av den andre, som står sig över tiden.
Något annat som jag tror på är att skriva relativt personliga mejl – lite på direkten, så du ”röjer” vem du är. Det blir lite av ”Take me or leave me”, dvs det är bättre att kolla värdegemenskap tidigt än att bli besviken längre fram..??.

Publicerad: 2010-01-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!