Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Vad är trygghet för dig?

Efter tisdag kommer onsdag, hej igen. Så är det då dags för att fundera litet över ordet trygghet. När jag är ute och föreläser brukar jag dela ut en liten lapp med frågan:

Publicerad: 2010-03-16

Vad är trygghet för dig?

Den lilla lappen är personlig, inte avsedd för någon annan att titta på, om du inte vill förstås. Kanske vill Du diskutera frågan i en grupp vilket kan vara bra och givande, då det kan ge nya viktiga perspektiv på tillvaron. Huvudsyftet är att i alla fall att Du ska börja tänka till litet extra. Svaren kan vara mycket varierande. Det kan handla om att ha mat, bostad, arbete, trygg relation m.m.
En kvinna kom fram till mig och viskade att trygghet för henne var att inte dra upp sina persienner. Hon ville inte gå ut och möta den nya dagen. Hon  upplevde det som fruktansvärt genant  att berätta för sina vänner att hon var uppsagd. Hon som alltid varit glad och plikttrogen och haft samma arbetsplats i flera årtionden.

Vad är trygghet för mig?

Att jag känner till mina rättigheter och möjligheter i arbetslivet.
Det handlar om att jag till fullo tog reda på och yrkade beaktande av  viktiga lagliga rättigheter. Det handlar om att jag undersökte och kartlade mina möjligheter i arbetslivet.

Att lära känna och hantera min egen förmåga till fullo.
När jag långsamt testade och kände mina gränser kände jag stolthet och fick respekt för mig själv, jag hittade åter till det som är mitt unika värde. Det är en enorm känsla att hitta sin styrka, upptäcka och uppskatta nya infallsvinklar och utifrån det gå vidare.
Jag utarbetade och upprättade min personliga handlingsplan som särskilt i början var oersättlig för mig. Den finns nu i tryck med titeln ett två tre KOM IGEN och spänner över 30 dagars dagbok kan man säga. Man ställer frågor till sig själv, man aktiverar sig själv på flera vis. Jag har även skrivit ATT ÅTER KÄNNA GLÄDJEN så gjorde jag .Den innehåller tips och råd
I morgon torsdag vill jag gärna prata utifrån För många gamla – För många unga i vårt arbetsliv och konsten att vara arbetskamrat.

Ha det gott och fundera över spörsmålen.

DITT arbets LIV
Siv Othén
(du som mejlar ange blogg som ämne)
070 -695 32 87

Publicerad: 2010-03-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!