Vad får en skjorta kosta?
Snart är det löning och efter att hyran och andra räkningar är betalda så ger man ut sig i butikerna för att kolla lite på kläder eller kanske ett par nya skor. Självklart ska vi ut och shoppa lite …… till oss själva, vi har ju trots allt jobbat för lönen.
Det vi oftast inte tänker på är hur de kläder och skor vi köper är tillverkade. Vad behöver de som tillverkar produkterna göra för att få lön och vilken lön får de. Har de också samma möjligheter som oss och faktiskt går ut och shoppar när de får lön?
Publicerad: 2010-02-19
Det vi inte vet om är hur bomullen odlas eller skördas. Kina och Indien är de största leverantörerna i hela världen. Bomull behöver mycket sol. Det används mycket bekämpningsmedel för att producera bomull som är farligt för båda människor och miljön. Tvångsarbete och barnarbete är förekommande.
Sen är det dags att göra tyg av tråden. Detta görs genom att väva eller stycka tygstycke. Idag används maskiner till det, men barnarbete är väldigt vanligt.
Hur får man alla härliga färger på all klädplagg som vi köper, de måste ju blekas med klor som är väldigt skadligt för både människor och naturen. Sedan ska det färgas och det görs i vattenbad. Det är människor som jobbar med kemikalierna, utan några skydd, för att få färg på tygen.
Nu är det dags att sy skjortan, och detta kan ske i fler fabriker som Thailand, Kina, Indien, Bangladesh, mm. Det vi inte vet om är hur situationen ser ut för arbetarna som syr våra kläder, kvinnorna och männen som arbetar mellan 10-14 timmar utan övertidsersättning. De arbetar utan skyddsutrustning, med farliga maskiner, arbetsmiljön är oftast dammigt, varmt och högljutt. Arbetet går bara ut på att massproducera på så kort tid som möjligt och därför arbetarna förhindras att äta eller dricka. Kvinnorna utsetts för sexuella trakasserier och barnarbete är förekommande i många av fabrikerna. Att organisera sig fackligt innebär risker som att förlora sitt arbete och därmed kunna försörja familjen. För alla dessa besvär får arbetarna bara några öre eller kronor i timlön.
Mina frågor är: vad får en skjorta kosta? Kan vi göra någon skillnad eller får det bara fortsätta hur som helst? Självklart kan ingen göra allt men tillsammans kan vi göra något. Vi kan ställa frågor i butikerna när vi shoppar, vi kan ställa krav på stora kedjor att skärpa sig och ordna bättre villkoren för arbetarna. Det är små, bara små saker, men det kan förändra en människas liv.
Gå gärna in på Rena Kläder för att ta reda på mer.
Till slut vill jag bara tacka Du&jobbet för att jag fick möjligheten att skriva till er. Och tack så mycket till er alla läsare som har läst mina små tankar.
Trevlig helg
Varma hälsningar
Reband Raza
Publicerad: 2010-02-19
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.