Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Vad i helvete har dom för sig inne i sjukhusbiblioteket?

”Vad i helvete har dom för sig inne i banken efter tre?” Jag vill minnas att det var Fatima Ekman m fl som i en Hasse & Tage revy för länge sedan sjöng en visa där denna textrad ingick. Det var på den tiden när bankerna stängde klockan tre om eftermiddagarna.

Publicerad: 2009-08-21

Vad har man för sig inne i ett sjukhusbibliotek då? Och vad gör en bibliotekarie?
På den frågan svarar 99, 5 personer av 100: Lånar ut böcker. Men mer då? Här brukar svaren bli något svävande. Ibland kan situationen bli aningen brydsam. Med irrande blickar ut i en fjärran rymd står mänskligheten där utan att kunna tala om vad en bibliotekarie har för sig. Ibland kommer desperata distraherande motfrågor som: Läser ni alla böcker? Eller spontana utrop: Vad roligt jobb ni har! Som bibliotekarie kan man också få höra: Vad snäll du är!

Fast frågan står obesvarad: Vad gör en bibliotekarie hela dagarna?
Vi tar och gläntar på dörren till ett bibliotek i vården – NU-biblioteket som är ett sjukhusbibliotek i NU-sjukvården = Norra Älvsborgs Länssjukhus + Uddevalla sjukhus, beläget i Västra Götalandsregionen, Sverige.

Litet wallraffande bakom kulisserna! Är ni med? Vi snubblar över intranätet där vi kan läsa följande:

Söka, sålla, värdera, strukturera och förmedla den kunskap och information som NU-sjukvårdens verksamheter har behov av.
Dessutom erbjuder vi personal, patienter och närstående ett rum för möten och återhämtning.
NU-biblioteket erbjuder litteratur och information inom medicin, omvårdnad, administration och angränsande områden, men också skönlitteratur, tidskrifter, film och musik.
NU-bibliotekets primära målgrupper, som kan ta del av samtliga tjänster, är personal inom NU-sjukvården, patienter och närstående.

Varför behöver man ett sjukhusbibliotek?

Vi har nyckeln till kunskap. Vi hittar de rätta söktermerna. Vi duschar dina tilltänkta och ibland kanske inte helt korrekta söktermer i Svensk MeSH, så att de blir rena och fina.
Vi öppnar upp mera precist det som du letar efter och sorterar bort det som du inte behöver. Vi räddar dig m a o från att vid en medicinsk informationssökning drunkna i 15 000 träffar! Vår region, Västra Götalandsregionen, betalar för att du som är vårdanställd i regionen ska ha tillgång till all denna kvalitetsmärkta kunskapsmassa.
Vi talar vetenskapligt material med validitet här.

Att se till att det här blir the truth and nothing but the truth är i huvudsak vad mina arbetskamrater och jag gör hela dagarna.

Vi lotsar och guidar, vi fungerar som pedagogiska handledare, vi är bisittare vid medicinska informationssökningar, vi värderar, indexerar, etikettiserar och strukturerar dagarna i ända. Vi surfar på svallvågor av ständigt nya gränssnitt i den virtuella världen.
Vi hjälper dig att välja rätt databas för rätt område. Vi håller dig i handen, så att du inte går vilse i det oändliga elektroniska biblioteket – E-biblioteket.

Är det här ett roligt jobb? Bönder, präster och psykologer liksom bibliotekarier hör till de grupper som, enligt statistiken, arbetar långt upp i åren. Kanske det kan vara ett bra svar på frågan.

Vad vi gör efter klockan tre? Var god se ovan!

Ing-Britt Persson

Publicerad: 2009-08-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!