Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Vad kan företag tjäna på mångfald?

Förutom goodwill och något att skryta om, så ger ett medvetet mångfaldsarbete många positiva effekter för företaget.

Publicerad: 2011-11-15

En bättre miljö och en attraktivare arbetsplats
Om man skapar en bra arbetsmiljö där alla anställda känner sig inkluderade och respekterade så mår personalen bättre. Mår personalen bättre presterar de väl och blir lojala gentemot företaget. Personalen är företagets viktigaste ansikte utåt, och trivs personalen talar de gott om sin arbetsgivare vilket lockar andra talanger att söka sig dit. Enkel matematik. Grundkravet för en arbetsgivare är att följa Diskrimineringslagen och förebygga så att ingen blir diskriminerad, men det finns mycket mer man kan göra! Genom regelbundna medarbetarundersökningar kan man ha bra koll på läget och ständigt förbättra sig.

Fler perspektiv och mer kreativa lösningar
Som vi berörde i vårt tidigare inlägg så ger en blandad personalgrupp fler perspektiv, och därmed skapas större kreativitet. Med en större blandning på ålder, kön, bakgrund, utbildning etc så blir gruppen starkare och kan föda många nya idéer. Det kanske inte blir lättare diskussioner och möten, det kommer att vara fler åsikter, men det vinner i längden.

Bättre kundanpassning och ett starkare varumärke
Med en personalgrupp som speglar samhället kan företaget förstå fler kundgrupper. På så sätt kan man paketera sina produkter och tjänster så att det tilltalar fler, och då stärker man sitt varumärke.

Ökad konkurrenskraft och lönsamhet
Det är kreativiteten som är grejen. Kreativitet föder nytänkande och lönsamhet. Det kan låta flummigt men man har undersökt saken och sett att mer jämställda bolag är mer lönsamma. McKinsey har tagit fram en rapport som heter “Women Matter” och den visar på att de mest jämställda bolagen har 41% högre avkastning på eget kapital än bolag med enbart män i ledningen. Det är mycket pengar! Återigen, det är inte kvinnorna i sig som tar med sig något genuint kvinnligt, utan det är blandningen av erfarenheter och perspektiv som gör det.

Det är svårare att mäta effekter av etnicitet och funktionshinder, för du kan inte räkna på samma sätt då. Men det är ju enkelt att räkna ut att om ni som personalgrupp speglar många grupper i samhället kan ni förstå marknaden på ett helt annat sätt.

Om ni sedan skryter om att ni aktivt jobbar för att skapa en bra, blandad och jämställd arbetsplats har ni ännu mer att tjäna! Skryt om era CSR-projekt, skryt om att ni jobbar förebyggande mot diskriminering, skryt om att ni arbetar med kompetensbaserad rekrytering, att ni har en jämställd ledningsgrupp och 20 olika språk inom organisationen för då kommer både kunder och potentiella medarbetare lockas till er!

Vi är övertygade om att alla vinner på mångfald!

•Karin Bogren, grundaren av KBOOM Consulting.
•Sara Ek, konsult hos jämställdhetskonsulterna Add Gender.
•Tillsammans har de startat kursen Diverse Talent Program.

Publicerad: 2011-11-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!