Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Vad värderar du högst?

Alla är vi olika och värderar olika jobbinnehåll olika högt. Ingens preferenser kring sitt drömjobb är egentligen den andres lik. Nu när det är lågkonjunktur och mer huggsexa om jobbet märker jag att många tenderar att falla tillbaka till tankefällan ”ett jobb är ju i alla fall ett jobb även om det inte är helt perfekt” och visst kan det vara svårt att hitta det helt ”perfekta” jobbet men ändå är det viktigt att det är bra nog, det vill säga du trivs och känner arbetsglädje när du går till jobbet en måndag morgon. Att vara på rätt jobb innebär att du presterar bättre samt är friskare och gladare och orkar mer även när du är ledig. Att vara på rätt jobb är alltså viktigt både för din prestation och framgång samt grundläggande välbefinnande.

Publicerad: 2009-09-08

Hur klar är du egentligen över dina jobbvärderingar om du ska vara lite mer specifik?

Fundera kring nedanstående frågeställningar (komplettera gärna med egna som du anser relevanta för just dig). Varje alternativ har sina fördelar och nackdelar. Uppgiften du nu har framför dig är att vikta och bedöma alternativen utifrån en skala där 1 betyder ”stämmer inte alls” och 10 betyder ”stämmer helt och hållet”.

1. Jag gillar stora utmaningar
2. Jag vill resa mycket i mitt jobb
3. Jag vågar och vill ta mycket ansvar
4. Jag behöver trygghet och rutin för att arbeta bäst
5. Jag föredrar mycket frihet
6. Jag trivs bäst med fasta arbetstider
7. Jag värderar en hög lön och bra förmåner högt
8. Jag vill ha en bra chef
9. Jag arbetar helst ensam
10. Jag drömmer om förverkliga mig själv genom mitt arbete
11. Jag vill ha en fin titel
12. Jag måste kunna släppa taget om jobbet när jag är ledig
13. Jag gillar att arbeta i team
14. Jag vill leda andra
15. Jag uppskattar flexibla arbetstider

Gör gärna övningen tillsammans med någon annan och diskutera likheter och skillnader i vad du anser vara ”drömjobbet”. Hur ser det ut just nu? Hur nära eller hur långt ifrån är ditt nuvarande jobb från det jobb du egentligen skulle vilja ha? Är du på rätt eller fel plats i livet? Vad kan du aktivt själv göra för att du skall få ett jobb som är helt ”rätt” för dig?

(Nina Jansdotter är karriärcoach och jobbar just nu med projektet Drömjobbet där hon hjälper arbetssökande till nya utmaningar. Läs mer.)

Publicerad: 2009-09-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!