Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Våga skratta på jobbet

Nästan alla stressar lite för mycket på sina jobb vare sig man har ett jobb man trivs med eller ej. Skratt kan markant minska stressens negativa påverkan. Både kropp och själ mår bra av ett hjärtligt skratt.

Publicerad: 2010-01-21

Vi minskar då våra  stresshormoner och ersätter dem med kroppens egna fantastiska ”lyckohormoner. När vi har roligt tillsammans på jobbet blir allt mycket lättare, tiden går fortare och konflikterna minskar. Så här kan du öppna dörren och bjuda in mer humor och skratt på ditt jobb.

Våga skratta
Tala om för dig att du kan. Istället för att tänka att du har svårt för att skratta eller att du är ”tråkig” peppa dig själv med motsatsen. Upprepa gärna ”Jag ser livet från den ljusa sidan” eller liknande. Du kan också gärna sätta upp ett foto på dig själv när du ser glad ut, som en liten påminnelse om glada stunder.
Brukar du tycka det är lite pinsamt att skratta för mycket eller för högt? Försök minska dessa hämmande begränsningar på dig själv, i alla fall lite. Var stället stolt över dig själv, ditt sätt att skratta och att du faktiskt är en människa, eller medarbetare som faktiskt har vett på att ha kul i tillvaron på jobbet. Den som bjuder på sig själv och sitt skratt får ofta rikligt tillbaka

Inspirera varandra till mer skratt
Det är inte så stor chans att du faller i gapskratt om du mest håller dig för dig själv hela tiden. Det är 30 gånger så stor chans att du brister ut i skratt i goda vänners lag. Var mer social. Ett gott skratt smittar så ”sök upp muntergökarna”. Vem på ditt jobb har lätt för att se det humoristiska i tillvaron. Vem har ett medryckande skratt? Vem brukar få dig att skratta? Se till att du jobbar nära dem!

Var mindre seriös
För mycket stress på jobbet kan få dig att framstå som allvarlig och seriös i alla lägen – även om du normalt inte är sån. Vill du ha in mer humor så ansträng dig lite extra för att se det roliga som faktiskt händer i vardagen. Kan du skratta åt dig själv när du gör bort dig ? Tänk på att det är skillnad på att ”skratta med någon” än att ”skratta åt någon”.

Skapa en skrattbank
Lägg det roliga sakerna på minnet. Varje gång något är kul, memorera alla detaljer kring vad det var du skrattade åt och hur det kändes i kroppen så du kan plocka fram känslan vid behov. Ni kan också tillsammans skapa ert eget ”skrattbibliotek” Samla på böcker, filmer, serier, och historier så ni har på lager så ni kan plocka fram dem som en påminnelse om att både jobbet och livet i stort kan vara ganska kul ändå trots deadlines, nedskärningar och ökade krav.

Som den här helt sanna historien:
Mamma var alltid lite nyfiken på mig när jag satt framför datorn, så en dag bestämde jag mig för att introducera henne för internets magiska värld. Mitt första steg var att gå in på Google och visa hur man kan söka efter precis vilken information som helst. Men mamma var mycket skeptisk tills jag sa: ”Det är sant, mamma. Tänk på något du vill veta och skriv in det i sökrutan.” Mamma tänkte en stund och skrev sedan: ”Hur mår moster Eva?”

Publicerad: 2010-01-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!