Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Vägar till hälsa

Morgonkaffet intaget efter en god frukost. Morgonritualer fastnar lätt och ger en start på dagen. Min ritual har under många år varit att ur sängen ta mig till soffan för en stunds meditation. Det är så skönt att ha ett ”mellansteg” mellan sömn och vakenhet och andas liv i kroppen, bjuda in goda tankar och känna att jag äger min dag. Utan denna del, vet jag att dagen kommer att sakna något. Sedan frukost bestående av en drink gjord i mixern; banan, juice, havredryck, proteinpulver och en tillsats med kli. Dricker den och äter en god macka med ost och kalkon på. Magen jublar.

Publicerad: 2010-12-02

Skönt sedan att ta en kaffe och slå på datorn. Senare idag och kanske på lunchen, blir det en promenad till gymmet, som också är en självklar del i mitt underhåll av hälsan. Åter tänker jag på alla människor jag träffar som aldrig påstår sig hinna ta hand om sig själv. Jag går aldrig på det pratet, då det enbart handlar om en stress och rädsla som skapar ohälsa. Varför går så många in i väggen? För att de lärt sig tro på att ständigt jaga och tappa bort egen tid. Vi vet att vi behöver ladda mobiltelefonen och vi vet att vi borde ta hand om oss lite bättre, men när stressen tillåts styra, så trycker den lätt bort den sunda rösten.

”Jag borde….”, är något jag hör ofta. Vad skulle hända om meningen istället blev ”Jag SKA…”? Vem äger människans liv och val? Vem ”regisserar” filmen om mitt liv? Jag upplever att människor tänker för mycket och gör för lite. Inget blir verkligt förrän vi rör på oss och agerar. Ursäkter och motstånd kommer enbart ur rädsla, liksom stress. Det är egentligen lätt att punktera den falska tron om att vi inte hinner ta hand om det som i grunden är viktigast; oss själva. Motstånden inom oss påstår att det är svårt, stjäl tid etc.

En människa som gillar sig själv, vet också att vårda sig. Allt börjar inifrån. Tänk om fler tog sitt förnuft till fånga och började göra något bättre för sig själv, en millimeter om dagen? Jag brukar tipsa om att börja dagen bättre, att sätta sig en stund och andas, känna sig själv, planera dagen mer i ro. Det kräver lite övning att också gilla sig själv. Vi är så ”tränade” i att springa i rädsla, så kärleken blivit något ovant. Men för att känna lust att träna, äta nyttigare, ta pauser, så måste man börja tycka att man är värdefull. Så varför inte börja påminna sig om att ”jag är en härlig person och perfekt som jag är”? Är det svårt? Kan det skada?

Igår var jag med om att skapa mirakel. En elitidrottare inom lagsport hade tappat tron på sig helt. På 5 minuters pepping gick hon ut på plan och gjorde 3 mål. Varför? Jo för hon fattade att hon hade ett VAL; att antingen fortsätta såga sig själv, eller också välja att ta in att hon är värdefull och ska ha ROLIGT på plan.

Vi kan alltid välja, eller inte välja – allt är ett val! Han en hälsosam dag inifrån och ut!

Publicerad: 2010-12-02

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!