Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Var har du för skäl och själ?

Igår fick jag mejl från en god vän som söker nytt jobb. När jag frågade vad han vill göra kom ett generellt svar om att göra något meningsfullt och ha kul på jobbet. ”Jag är öppen för det mesta bara det känns rätt”. Både han och kommunikationschefen jag träffade dagen innan är framgångsrika i sina karriärer. Problemet är att de har gjort samma sak ganska länge nu. Och arbetsmarknaden är inte nådig den dagen åldern knackar på dörren.

Publicerad: 2012-05-11

Om du inte vet vad du vill, hur skall någon annan göra det?
För att det skall vara enkelt för någon i din umgängeskrets att kunna tipsa om dig för en tjänst eller uppdrag behöver du vara enkel att beskriva. Därför är det en smula problematiskt att inte veta vad man vill. Den stora poängen med ett personligt varumärke är dels att det är lätt för en utomstående att snabbt förstå vem du är, vad du kan tillföra och var du hörhemma. Det gör det lättare att minnas dig.

Hamna överst på listan
Den andra stora fördelen är att du slipper leta jobb i samma utsträckning. Jag har skrivit en bok om att bygga ett starkt personligt varumärke med hjälp av media, inte minst social media. Och föreläser om det. Och driver en kommunikationsbyrå för det. Allt hänger ihop inklusive att skriva dessa rader. Därför letar jag aldrig jobb, de kommer i mejlen eller via telefonsamtal. Tack vare att någon har läst mina blogginlägg eller följer mig på Facebook och tipsat en kollega. Jag syns alltid i samma typ av sammanhang. Pratar alltid om samma saker. Därför vet alla vem jag är och vad jag gör. Behövs det en expert på att bygga social mediekanaler och personligare varumärken hamnar jag överst på listan. Du kan göra detsamma.

Om du kan sätta ord på vem du är (din själ) och vad du gör (ditt skäl). Då, men bara då blir det superlätt att lägga ditt namn på minnet.

Ditt personliga varumärke har ett skäl och en själ
Vilket behov har den som vill anlita eller anställa dig? Att tillfredsställa det är skälet till att ditt personliga varumärke är viktigt för potentiella arbetsgivare eller kunder. Vad brinner du för? Om du gör något du älskar och tycker är meningsfullt märks det. Även om det kan vara svårt att hitta det på arbetsmarknaden så har det ett stort värde att försöka. Inte bara för att det gör det lättare att trivas i livet. Även människor omkring dig uppskattar ditt bidrag mer om du ger det med glädje. Det låter så enkelt och det är det. Konsten är att hitta din själv i ditt arbete, men när du har lyckats lyser ditt personliga varumärke så mycket starkare. Känns mer angeläget och därmed mer attraktivt för dem som möter dig. Lycka till!

Publicerad: 2012-05-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!