Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Varannan har svårt att omplacera

Hälften i Du&jobbets Arbetsmiljöpanel tycker inte att arbetsplatsen har möjlighet att omplacera personer som får svårt att hänga med.

Publicerad: 2011-10-03

Vad hände med den som har svårt att hänga med i jobbet, finns det möjligheter att hitta andra, kanske lättare arbetsuppgifter för personen?

Du&jobbet ställde den här gången frågan till deltagarna i Arbetsmiljöpanelen om de tycker att de finns goda möjligheter att omplacera en person som inte längre orkar med sina uppgifter.

Enkätsvaren visar att lite drygt än hälften, 52 procent, inte anser att arbetsplatsen har den möjligheten. Var tredje tycker att det finns omplaceringsmöjligheter, medan 15 procent inte har någon uppfattning.

Några citat från panelen:
”Det är svårt att få företaget att förstå att man ändå kan göra ett nyttigt jobb. Allt ska gå så fort idag, den som inte hinner med blir utanför”.
”Omplacering används numera av arbetsgivaren när en arbetstagare inte längre ’passar in’, är obekväm på något sätt, eller jobbar fackligt”.
”Det blir allt svårare, eftersom de flesta arbetsuppgifterna blir allt mer komplexa och allt fler är specialiserade”.
”Inte omplacera kanske, vi är ett litet företag, men man kan anpassa arbetsuppgifterna”.
”Det finns inga reträttplatser i dagens anorektiska organisationer”.

I Du&jobbets Arbetsmiljöpanel säger arbetsmiljöengagerade vad de tycker i arbetslivets viktiga frågor. Drygt 700 svarade denna gång, 59 procent kvinnor och 41 procent män.

Publicerad: 2011-10-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!