Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Varannan tycker det ljusnat för äldre

Fyra av tio i Du&jobbets Arbetsmiljöpanel tycker att äldre diskrimineras på arbetsmarknaden. Men många ser ändå en ljusning för den äldre arbetskraften.

Publicerad: 2011-04-29

De äldre har bättre hälsa än tidigare och är kompetenta, men ändå slutar många jobba i förtid.

Du&jobbet ställde frågan om hur deltagarna i Arbetsmiljöpanelen anser att läget är för den äldre arbetskraften, plus 55-åringarna.

Svaren skiftar. Fyra av tio menar att det fortfarande förekommer diskriminering av de äldre. Men var fjärde tycker att de har samma chanser, var femte att det sker en positiv utveckling och en av tio att de t o m har en bättre ställning än de yngre.

•De diskrimineras och attityderna måste ändras: 39 procent.

•De har i stort sett samma chanser som övriga: 25 procent.

•Det sker en positiv utveckling, där fler får upp ögonen för deras värde: 20 procent.

•De har en bättre ställning än de yngre: 7 procent.

•Har ingen uppfattning:  9 procent.

Några citat från panelen:

”Ålder har blivit en hämsko, i stället för en fördel, som det var förr. Då hade man vett att uppskatta erfarenhet och rutin när man skulle anställa folk”.

”På min arbetsplats värderar man erfarenhet och kompetens. Men lönen speglar inte längre detta”.

”Det är OK att vara äldre om du är chef, men knappast som gräsrot”.

”Det varierar mellan olika branscher. I vården inbillar jag mig att man värdesätter 55+-arnas kunskaper och erfarenheter”.

I Du&jobbets Arbetsmiljöpanel säger arbetsmiljöengagerade vad de tycker i arbetslivets viktiga frågor. Omkring 830 svarade denna gång, 61 procent kvinnor och 39 procent män. 45 procent tillhör något TCO-förbund, 30 procent LO, 18 procent SACO och 6 procent tillhör inget fackförbund. 10 procent är chefer, 90 procent vanliga anställda.

Publicerad: 2011-04-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!