Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Vardagsmat

De allra flesta av oss handlar en typ av mat i början av veckan, då väljer vi grovbröd, fullkornspasta, keso och mager ost. Måndag t o m torsdag är vi hälsoinriktade, präktiga personer med ganska trista matvanor. I slutet av veckan köper vi en helt annan typ av livsmedel. Då hamnar dessertostarna, parmaskinkan, de smaskiga rörorna och de butiksgrillade revbensspjällen i kundvagnen, och plötsligt är argument som fiberrikt, extrapris och nyckelhålsmärkt som bortblåsta.

Publicerad: 2009-11-11

Mot slutet av veckan är vi betydligt mer öppna för förslag, och handlar hellre det vi är sugna på just nu, än tar hänsyn till hälsa, pris och miljö. Lyxiga olivoljor, smaksatt flingsalt, svindyra chokladpraliner och chips gjorda på lövtunna skivor av palsternackor; Vi vill ha en känsla av lyx – en flykt undan den trista vardagen kanske?

Ofta har vi en typ av målsättning när vi går in i butiken och många gånger en helt annan när vi står i kön vid kassan. Väl förberedd med inköpslista i handen är chanserna betydligt större att du handlar hem saker som hjälper dig i rätt riktning. Planerade inköp och måltider är dessutom ett sätt att både spara pengar och vara snäll mot miljön. Var fjärde matkasse går direkt till soptippen – och så klagar vi på att maten är för dyr!! Vi slänger mat helt i onödan: för att vi köpt för mycket, för att bäst-före-datumet har passerat, och många gånger för att maten har förvarats fel (för kallt, för varmt, för torrt eller för fuktigt). Använd dina sinnen och titta, lukta eller smaka på maten istället för att blint lita på datummärkningen!

Veckomatsedel låter mossigt och husmoderligt, men kan vara en välkommen väg ut ensidiga och trista hjulspår. Har du bra varor hemma i skåpen är chanserna betydligt större att du också kommer att ha bra mat på bordet. Låt inte din bristande fantasi begränsa utbudet på middagsbordet. Låt istället kvällsmaten bli en mysig tillställning då du passar på att upptäcka nya goda vardagsrätter och härliga smaker!

Publicerad: 2009-11-11

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!