Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Värdera, bedöma, döma

Livet är spännande, eller hur? Det är en källa till ständigt lärande, om nyfikenheten finns där, och reflektionen över vad som händer. Jag tycker det är spännande att lyssna till människor och höra hur olika personer uttrycker sig och vilka samtalsämnen som kommer upp. Plus förstås, möjligheten att få feedback av andra, men då måste vi för det mesta be om den.

Publicerad: 2009-05-25

En annan källa till lärande som jag har förmånen att få ta del av är genom den yogakurs jag är med på en gång i veckan. För den som inte provat yoga ser det väl mest ut som om man gör lite långsam gymnastik, ibland i knepiga ställningar.

Ja, yogan har effekt på kroppen, visst blir jag både starkare och smidigare av att utöva regelbundet. Nästa upptäckt är att andningen är så viktig, att koppla in- och utandning till rörelserna och att verkligen hålla fokus på hur jag andas.

Att få åka med när vår ledare tar oss med på avslappning i slutet av lektionen är ljuvligt, det kan jag lova är annat än att slappa i soffan! En djup vila, även om det bara är några minuter, ger en härlig återhämtning.

Dessutom – och det är något av det allra bästa – får vi varje gång veta lite mer om yogans filosofi, tankarna bakom. Allt hänger ihop, den kunskapen går att överföra till livet i övrigt, och det är något som har gett mig väldigt mycket. Det som jag först och främst tänker på är hur vi utövar yoga – var och en efter sin förmåga, utan tillstymmelse till tävlan eller jämförelse.

Jag böjer ryggen så det känns bra för mig, någon annan är mycket smidigare och kan böja mer – men det är känslan hos mig som är det viktiga! Att jag når mina muskler som behöver tänjas på bästa sätt, och det kan jag inte göra genom att titta på grannen – jag behöver se och lyssna inåt.

Vi uppmanas att hålla ständig uppmärksamhet i att lyssna på kroppen, känna efter hur det känns, var andetaget befinner sig – utan att värdera. Det finns inget rätt eller fel, det är inte frågan om att bedöma eller döma, utan observera och känna efter.

Det har jag nu, efter att ha levt i 51 år, tagit med mig till vardagen. Jag kan se att vi är olika, vi tänker annorlunda och hanterar saker och ting på olika sätt. Men jag behöver inte ens försöka sitta med facit och bedöma om det är bra eller dåligt – det räcker att konstatera att det är annorlunda.

Kommentera gärna!

www.annholst.se

Publicerad: 2009-05-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!