Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Världen är här

Vem vill att skattepengar ska gå till företag som t ex har dålig djurhållning? Det går att ställa många fler sociala krav vid offentlig upphandling! Läs på när arbetslivet blir mer globalt.

Publicerad: 2015-03-26

EU: s nya direktiv ändrar inte rättsläget, men understryker möjligheten för kommuner, landsting m fl att ställa krav och driva på i hållbar riktning när de köper in varor och tjänster. Det kan handla om allt från krav på ekologiska matvaror till att nyanlända ska erbjudas praktik i företag som får avtalen. Det handlar om stora summor, mao stor påverkan – offentliga sektorn handlar årligen för uppåt 700 miljarder kronor.

Kollektivavtal går dock inte att kräva, enligt Konkurrensverkets bedömning. Inte heller att företag i hemtrakten prioriteras för att exempelvis öka sysselsättningen. Men krav kan formuleras så att chanserna ökar för små lokala företag, visar Konkurrensverkets exempelsamling.

Det gäller att myndigheter avsätter tid, utbildar och följer upp. Här finns mycket att göra. En undersökning från Naturvårdsverket visar att upphandlingsansvariga har otillräckliga kunskaper. Bara 12 procent tyckte att det var lätt att ställa miljökrav vid inköp. Merparten hade inte utbildats i miljöanpassad upphandling.

Publicerad: 2015-03-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!