Världsmästare i föreningsliv
Vi har världens starkaste föreningsliv. Det är något som sällan syns eller märks när man pratar om hur Sverige är uppbyggt. I historien om Sverige framkommer den svenska folkhemsmodellen som en borgerlig idé som togs över och utvecklades av Socialdemokratin. Sällan nämns vilka som uppmärksammade, och löste, de sociala problemen i samhället. Hälften av svenskarna är engagerade i en ideell förening, och det finns ungefär 32 miljoner medlemskap.
Publicerad: 2010-11-15
Det var inte partipolitiska företrädare som uppmärksammade behovet av att hjälpa äldre personer i hemmen med vardagliga uppgifter. Det var Röda korset som såg detta och mobiliserade frivilliga krafter för att lösa detta behov.
Det var inte heller kommunstyrelserna som såg behovet av att göra böcker lätt tillgängliga för allmänheten i början av förra seklet när läsförmågan ökade snabbare än de ekonomiska förutsättningarna att köpa böcker. Det var nykterhetsrörelsen som i sina ordenslokaler skapade folkbiblioteken.
Man behöver inte heller gå så långt tillbaka i tiden för att se samma mönster. Kvinnojourernas verksamhet som inleddes i skarven av sjuttio- och åttiotalet var ingen idé som myntades av en socialchef, utan av det fanns ett starkt behov av att ge kvinnor en möjlighet att komma från sina misshandlande män.
I princip alla sociala insatser som görs i välfärden idag är identifierade av ideella organisationer och sedan har det offentliga övertagit verksamheten. Allt från sjuksköterskeutbildningar till ambulansflyg och HIV/AIDS-insatser.
TechSoup Sverige gör inget av ovanstående. Istället hjälper vi de ideella organisationerna i Sverige att bli bättre på det de redan gör. Genom att göra det möjligt för föreningar att använda moderna programvaror och få kunskap om hur man använder dem på bästa sätt förbättrar vi förutsättningarna för dem att göra sitt arbete. Vi har avtal med Microsoft och SAP om att skänka bort deras produkter till föreningslivet och sedan vi drog igång i maj hjälpt ungefär 100 föreningar i genomsnitt spara 100 000 kronor.
Under den här veckan händer det massor. En stor IT-konferens, besök från mitt Europakontor, nedslag i mitt eget ideella engagemang och förhoppningsvis tid att hinna med lite kontorsarbete också.
Publicerad: 2010-11-15
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.