Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Vem är vinnare?

Under några dagar har vi beskrivit vad som hände när Kalle blev sjukskriven. Vi har beskrivit vad som händer när ingen vet vad som förväntas att man ska göra utifrån det nya sjukförsäkringssystemet.

Publicerad: 2011-02-10

Både Kalle, arbetsgivare och Försäkringskassa har gjort det de tror är rätt utifrån sin egen situation, men ändå blev det så fel.

Om vi fortsätter att göra som Kalle och hans arbetsgivare så har vi bara förlorare!

Förlorare  – Kalle
Kalle arbetar trots att han är sjuk och allt är en nedåtgående spiral. Hans humör är inte heller som det varit, han blir lätt arg men är samtidigt ledsen och kan inte heller sova, kanske håller han på att bli deprimerad?

Kalle har varit sjukskriven i snart tre månader och inte fått någon hjälp, han har bara gått hemma – för att vila sig – ingen har sett över arbetsuppgifter och eller lagt planer för hur han ska kunna komma tillbaka till sitt arbete.
Vad hade Kalle kunnat göra själv, vilket ansvar har han?

Kalles egna ansvar torde fokuseras på tiden innan sjukskrivningen. Att ta hand om sig och reagera på tidiga signaler på ohälsa. När sjukskrivningen är ett faktum och Kalle blivit sjuk behöver han ett fungerande system omkring honom, då med hjälp och stöd från sjukvården, arbetsgivare och försäkringskassa.

I detta läge är det lite sent att påtala eget ansvar.

Förlorare  – Arbetsgivaren
Arbetsgivaren känner sig frustrerad och förvirrad över det som händer. Verkligheten är den att de har en anställd som de betalar full lön för men som inte kan göra sitt jobb. Detta börjar också påverka övriga anställda på avdelningen. Kalle har mycket kontakt med kunder, hur fungerar det? Personalansvarig och Kalles chef lägger ner mycket tid på att nu försöka förstå vad som händer och veta hur de ska agera.
Arbetsgivarens ansvar är att ha kunskap och hålla sig uppdaterad om nya sjukförsäkringssystemet och dess förändringar.
För att möjliggöra detta ansvar behöver arbetsgivaren skaffa sig en metod som tydligt beskriver vem som ansvarar för, vad som ska göras och hur det ska genomföras samt när det ska göras och viken ordning.

Det material som man använder idag i syfte att bringa ordning i systemet, informerar dock enbart om att vissa aktiviteter skall genomföras

Förlorare  – Kalles arbetskamrater
Arbetskamraterna blir mer och mer frustrerade, ” Varför gör inte arbetsgivaren något?”
”Tänk om jag blir sjuk vad händer då?”
Varför ska jag behöva jobba över för att Kalle inte sköter sina arbetsuppgifter?” .
Och vad händer när arbetskamraterna börjar bli slitna och kanske även de blir sjuka?

Även försäkringskassan och samhället förlorar när det blir som det blev för Kalle och hans arbetsgivare.

Kan låta svart och hopplöst i detta läge, om man gjort det man tror är rätt och det ändå blir fel, hur ska man då kunna göra på annat sätt?

Lugn bara lugn det finns lösningar, i morgon fredag fokuserar vi på vinster och möjligheter.

Vi ses!

Publicerad: 2011-02-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!