Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Vem förväntas vad?

Fick frågan om jag vill gästblogga på duochjobbet.se. Jag känner mig glad och speciell, klart jag vill gästblogga! Så får jag ett mail om vår överrenskommelse och olika tider för deadlines. Det är nu jag också får veta att duochjobbet.se har mellan 7 000 och 10 000 unika besökare på siten varje vecka. Ni besökare förväntar er säkert att läsa något spännande, inspirerande. Något nytt. Kan jag möta era förväntningar? Kan jag till och med överträffa dem?

Publicerad: 2009-08-28

Jag jobbar som ledarskapscoach och coachar främst nyblivna chefer. Mina kunder känner sig oftast ensamma i sin roll, osäkra om de kommer att kunna hantera sina anställdas förväntningar. Oftast har de varit riktigt duktiga på sina tidigare positioner och inte sällan blivit befordrade på grund av att de besitter mycket kunskap. Utmaningen för dem blir just att släppa på ”görandet” och fokusera på ”att leda”.

Idag hade jag ett möte med en kund som blev min inspirationskälla. Hon har nyligen blivit chef över sina gamla arbetskollegor och behöver hitta ett nytt förhållningssätt till dem. Vara mindre kompis med dem, börja delegera uppgifter som hon vet utmanar dem men som samtidigt inte är hennes eget huvudansvar (för dessa uppgifter ska hon så klart göra själv) och även lyfta fram starka sidor hos sina medarbetare. Förväntningarna är stora, sa hon. Jag ville förstå henne bättre så jag frågade ”Vem förväntas vad?”.

”Jo, jag vill ju visa att jag kommer klara av det här jobbet så bra som möjligt och samtidigt visa att det är faktiskt jag som tar beslut nu”. ”Och jag kan inte längre vara kompis med alla för det blir svårt om jag till exempel måste avskeda någon” berättar hon.

Jag vet inte om ni hör det själva – förväntningarna inte ligger hos hennes medarbetare utan hos chefen själv. Det är hon själv som satt upp riktlinjer för vad hon bör göra och vad som kommer att accepteras.

Åter till min gästbloggning. Jag inser att det är jag själv som ställer krav på mig att mina blogginlägg ska vara läsvärda. Ni besökare har inte gjort något. Ni gör bara ert, läser och kommenterar om ni vill. That’s it!

Denna vecka gästbloggar jag på duochjobbet.se. Häng med och se om det blir något nytt!

Nina Berbic
Enida Coaching

Publicerad: 2009-08-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!