Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Vem ska betala Kalles hyra?

Här fortsätter historien om Kalle som blir sjuk och har gått hem från arbetet – Kalle befinner sig nu i situationen att han inte får betalt från Försäkringskassan och han har också fått en massa papper att fylla i tillsammans med sin arbetsgivare.

Publicerad: 2011-02-08

Vad har hänt på Kalles arbetsplats under tiden?

Efter att Kalle varit sjuk i en vecka så kontaktar Richard, som är Kalles chef, personalavdelningen på företaget.  Ella som tar emot samtalet säger att hon tar över och att hon ska meddela Kalle att han måste skicka in ett sjukintyg. Rickard släpper ansvaret och fortsätter att planera sin verksamhet med en man kort, han är helt övertygad om att ”Kalle kommer ju tillbaka vilken dag som helst, han har ju kondition som en häst”.

Ella ringer hem till Kalle för att informera om att han måste skicka in ett läkarintyg, Kalle svarar inte så hon talar in på telefonsvararen.
Ett par dagar senare kommer ett läkarintyg från Kalle där det framgår att han kommer att vara sjukskriven i ytterligare två veckor.
Ella gör det hon ska, informerar försäkringskassan, sen lägger hon Kalles sjukintyg i hans personalmapp och stoppar den i arkivet.  Hon är helt övertygad om att ”Kalle som ju tar så bra hand om sig”, är tillbaka om två veckor och litar på att han hör av sig om något förändras.

Tiden går och Ella får nya sjukintyg intyg från Kalle, som hon lägger i hans personalmapp. Hon meddelar också Rickard om Kalles fortsatta sjukskrivning och litar på att han kontaktar Kalle och frågar hur han mår.

Rickard har en vikarie som täcker upp för Kalle och arbetet på avdelningen fortskrider ”som vanligt”. Även han är helt på det klara med att ”Kalle kommer när som helst, han är liksom inte den sjuka typen”, ”och det känns bra att Ella har koll på Kalle, ”kanske jag skulle prata lite med Ella och bara stämma av? Ja, det ska jag göra i morgon”

Det blir påsk och det traditionsenliga påskäggen delas ut till personalen, Ella lägger undan Kalles på hennes rum, ”han kan ju ta det när han kommer tillbaka”.

En dag ringer Ellas telefon, det är Kalle som berättar att han fått en massa papper från försäkringskassan och indragen sjukpenning.  Alltså inga pengar och hyran måste betalas, Kalle är både arg och förtvivlad.
Ella hävdar att hon som arbetsgivare gjort det hon ska, hon har ju anmält till Försäkringskassan att Kalle är sjuk.

Ella lovar att försöka hjälpa Kalle genom att ringa Försäkringskassan. Det tar dock flera dagar innan hon får tag på rätt handläggare och det är då hon får reda på att hon skulle gjort en utredning och följt upp Kalles sjukskrivning. Handläggaren meddelar också att det kommer en kallelse till ett avstämningsmöte med Försäkringskassan, Kalle och arbetsgivaren.

Hur ska Ella förbereda sig?

Varför får Kalle inga pengar? Han har ju inte gjort något fel? Vems fel är det?

Följ bloggen i morgon om du är nyfiken… kanske finns det svar?

Publicerad: 2011-02-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!