Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Ventilera mera

En bra sak med att jobba hemma är i mitt fall bättre luft. Ingen eftermiddagshuvudvärk som ofta i kontorshus. Tyvärr står luften still på många arbetsplatser, och inte minst i skolan.

Publicerad: 2021-02-23

Mitt hus är dragigt – luftväxling modell 1914 – och jag jobbar ensam här på grund av pandemin. Lite trist, men det går alla fall bra att andas och man slipper fläktbullret. För många personer är arbetslokalerna tillsammans med otillräckligt underhåll av ventilationsanläggningen vanliga skäl till dålig luft, något som är extra illa just i coronatider.

Du&jobbets reporter Oscar Magnusson har undersökt vad skolans 6:6 a-anmälningar handlar om. Stress, hot och arbetsbörda som ofta diskuteras leder, men faktorer i fysisk arbetsmiljö kommer strax efter. Om det senare pratas det betydligt mindre. Det handlar i hög grad om luftkvaliteten, men även om slitna lokaler. Samtidigt ökar elevantalet i Sverige och skolbyggandet ligger efter, fler barn trycks in i klassrummen. Indragna vaktmästartjänster på många håll förbättrar inte läget.

En undersökning från Svensk Ventilation 2019 visade att bara tre kommuner av tio följer lagen om obligatorisk ventilationskontroll i samtliga skolor. Det har varit lag på detta i 30 år, men genomslaget är alltså inte överväldigande. Följden av dålig luft är bl a trötthet, svårt att koncentrera sig och förvärrade astmasymtom. Inte optimalt för lärande.

De fysiska frågorna i skolan är inte fixade, som Adam Jansson på Arbetsmiljöverket, konstaterar. Frågan berör ca 300 000 anställda och 1,4 miljoner elever.

Dessutom – nästan fyra av tio är missnöjda med ventilationen på sin arbetsplats, enligt en rapport från Netigate.

Längsta bakläxan någonsin? Arbetsmiljöverket fick 5 000 kritiska synpunkter på förslaget till nytt upplägg för verkets föreskrifter.  De behöver verkligen uppiggande luft i lokalen när de tar sig an att förbättra. Tur att de inte sitter i skolan.

Publicerad: 2021-02-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!