Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Vi måste bli ljudsmarta

Måndag morgon och jag förbereder mig inför en intensiv vecka, då det mesta på min agenda handlar om ljudmiljö. Jag tänker på hur många jag har mött under det senaste året som utbrister ”äntligen” när de hör att vi i Hörselskadades Riksförbund (HRF) har startat en kampanj för bättre ljudmiljö, Befria samtalet.
Idén till kampanjen väcktes när vi i HRFs styrelse satt på en stimmig restaurang, där ljudet studsade mellan väggarna och blev till ett riktigt oväsen. Ska det verkligen behöva vara så här? Och vad tycker alla andra? undrade vi.

Publicerad: 2010-11-08

Så vi tog reda på det. Tidigare i år släppte HRF rapporten Kakofonien, med undersökningar som visar att varannan anställd har problem med dålig ljudmiljö på jobbet. Två av tre lärare har problem med ljudmiljön i skolan. Och halva svenska folket har svårt att höra och samtala på café och restaurang.

Dålig ljudmiljö är alltså ett utbrett arbetsmiljöproblem. Men det går att lösa, med ganska enkla medel. Det budskapet har jag med mig när jag nu strax ger mig av till arbetsgivarorganisationen KFS (Kommunala Företagens Samorganisation) för att hålla ett föredrag om ljudmiljö.

I kväll reser jag söderut, till HRFs konferenser om ljudmiljö i Malmö och Halmstad, som är en del av en turné med 22 ljudmiljökonferenser. Veckans konferenser är fullbokade, och det är knappast förvånande. Ljudmiljöfrågan är het. Till och med Skavlan bjöd nyligen in ljudmiljöexperten Julian Treasure som gäst.

Det är lätt att förstå varför. Tänk på hur mycket ljud vi har omkring oss nästan hela tiden, varje dag: surrande fläktar, ringande telefoner, ekande steg och högljutt sorl. Ljud som stör, tröttar ut och gör det svårare att höra vad andra säger.

I vanliga sociala miljöer – skolan, jobbet, fikarummet, restauranger – är det ofta svårt att föra ett normalt samtal. För oss som hör dåligt är det ännu svårare, för att inte säga omöjligt, om ljudmiljön är dålig. Det är lätt att tro att hörapparater löser problemet, men så är det inte.

Nej, det som behövs är ett nytt miljömedvetande som omfattar ljud och akustik. Vi måste bli ljudsmarta, helt enkelt.

Publicerad: 2010-11-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!