Vi måste lära från rättsfallen
När omständigheter i organisationen gör det svårt eller nästan omöjligt att ta det ansvar som man måste, vem är då den skyldige när det brister?
Text : Elsa Frizell
Publicerad: 2023-02-20
Barnen på badflotten dyker i det vårkalla vattnet. De är 22 stycken. Sikten är dålig i det bruna sjövattnet. Jag är en av ansvariga tränare på ett idrottsläger och vi är några vuxna som badvaktar. Jag räknar huvuden igen och igen i takt med att barnen dyker i och upp och känner ett lätt obehag, tänk om jag skulle missa någon. Men allt går bra, barnen kliver upp, frotterar sig varma med något fuktiga handdukar och jag andas ut. Jag hade trots allt bra förutsättningar för tillsyn, vi var ganska många vuxna och barnen kunde simma.
Jag tänker på detta när jag läser om den fruktansvärda händelsen där en liten pojke i första klass drunknade i samband med simundervisning anordnad av en skola i Vellinge kommun. Tre lärare hade tillsyn över 40 barn. Lärarna hade arbetsmiljöansvar för barnen anser åklagaren som väckte åtal i slutet av förra året.
Fallet ska upp i domstol nu under våren, innan dess har vi inte alla svar. Men jag tänker att ekvationen tre vuxna och 40 barn inte går ihop och att det är en ekvation som tyvärr återfinns på många ställen inom omsorg och skola. Som förskolepersonalen i Västra Frölunda som jag läser om i Dagens Nyheter i januari.
De berättar om underbemanningen och stressen och om barn som varit med om olyckor på grund av bristande tillsyn. När omständigheter i organisationen gör det svårt eller nästan omöjligt att ta det ansvar som man måste, vem är då den skyldige när det brister? Var ligger egentligen ansvaret? Det är komplicerat.
Förra året dog 49 människor på arbetet och tusentals skadades. Var det arbetsmiljöbrott som låg bakom de tragiska fallen? Det kan ta tid att få svar. Ibland flera år men det är viktigt att reda ut vad som hänt inte minst för att vi måste lära oss. Varför hände det och hur kan vi förebygga.
I våra artiklar om arbetsmiljöbrotten 2022 skriver vi om vad som händer inom rättsväsendet när det värsta inträffar. Vår reporter Karin Nilson har gått igenom förra årets arbetsmiljöbrott, hittat trender och avvikelser. Läs och lär om domarna, åtalen och strafföreläggandena som kännetecknade 2022.
Text : elsa frizell
elsa.frizell@alltomarbetsmiljo.sePublicerad: 2023-02-20
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.