Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Vikten av att beskriva din osynliga kompetens

Jag har funderat på kompetens en hel del nu när jag själv är mitt i en rekryteringsprocess. Varje arbetsgivare vill ha kompetent personal. Det konventionella sättet att sortera bort sökanden är att titta på utbildning och arbetslivserfarenhet. Saknar du rätt sådan är du helt enkelt inte kompetent.

Publicerad: 2009-11-16

Jag håller inte med. Om arbetsgivaren utgår från att en person utan tidigare arbetslivserfarenhet saknar kompetens är det faktiskt en rätt inkompetent arbetsgivare. Kompetens handlar om förmågan att utföra en uppgift genom att tillämpa dina kunskaper och färdigheter, oavsett var och hur du tillägnat dig dem.

En mycket stor del av många människors lärande sker utanför klassrum och arbetsplatser. Ledarskap och samarbete är inte något som självklart kan läras ut . Raster, friluftsdagar, föreningsliv och andra arenor är både för individen och för samhället minst lika viktiga.

Det är inte alltid enkelt att förstå och värdera de erfarenheter och kompetenser som en människa bär med sig från sitt ideella engagemang. De flesta kan se framför sig vad en fotbollstränare eller elevrådsordförande är bra på. Men vad innebär det att ha suttit i en nätverksgrupp i Röda korsets ungdomsförbund? Eller att ha varit styrelseledamot i Sveriges unga muslimer? Vad kan en ideell lägerledare eller tjejgruppsutbildare bidra med på en arbetsplats?

Kompetens och erfarenhet kan vara osynlig på pappret men högst verklig hos den enskilda människan. Det kan handla om att ha sakkunskap i vissa frågor, om förmågan att förverkliga idéer tillsammans med andra, om att kommunicera, förankra, våga satsa och våga misslyckas. Om att brinna, initiera, driva, motivera, kompromissa, praktiskt genomföra, utvärdera och dra lärdom av det.

Att tillvarata en människas hela kapacitet är en resurs på arbetsplatsen och i samhället. Arbetsgivare behöver fundera på vilka frågor vi ställer för att lära känna en människas kompetens. Och du behöver kanske fundera en gång till på hur du beskriver vad du kan och vad du har erfarenhet av. Syns det i ditt CV?

Publicerad: 2009-11-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!