Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Viktig påminnelse om jätteklyftor

Det är sällan man numera hör diskussioner om klass, dvs om människors socioekonomiska ställning.  Hjälporganisationen Oxfams rapport om att åtta personer äger lika mycket som den fattigaste hälften av jordens befolkning, påminner om vikten av att göra det.

Publicerad: 2017-01-18

”Samma ekonomiska regler som tillåter enorma förmögenheter bromsar också fattigdomsbekämpningen – exempelvis skattefusk som dränerar regeringars möjlighet att lyfta fattiga och företag som tar ut stora vinster istället för att höja fattiga arbetares löner”, skriver Oxfam.

Även inom ett land som Sverige vidgas klyftorna, dessutom snabbare än i något annat västland sen 90-talet, enligt en OECD-granskning.

Stora sociala skillnader har välkända följder för hälsa, trygghet och status. Den brittiske professorn Michael Marmot har påtalat att positionen i den sociala hierarkin har ett starkt samband med livslängd och risken att bli sjuk. Människor med låga löner har sämre arbetsmiljö, och så vidare.

Hur ska utvecklingen gynna dem i störst behov av ett bättre liv – istället för dem i toppen?

Publicerad: 2017-01-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!