Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Vila från jobbet – med en radikalt annorlunda hobby

Det är torsdag kväll. Torsdagskvällar är speciella för då övar jambandet Movio där jag spelar tenorsaxofon. ”Jamband” kommer förstås från engelskans ”jam” och betyder improviserad musik, även om vi har melodier och teman också. Några gånger per år spelar vi ute på musikställen i Uppsala.

Publicerad: 2009-10-23

Torsdagskvällarnas musicerande är en viktig ingrediens i veckans kreativa liv. Förutom relationerna i familjen, finns inget som ger mer näring till mitt hela jag än musicerandet. Att skriva och föreläsa innebär ofta en kompromiss ifråga om vad man vågar uttrycka. Att vara mentor innebär att lyssna på andras jag och hjälpa dem hitta sig själva. Musiken hjälper mig hålla kontakt med mitt eget jag.

Tenorsaxofon är ett tacksamt instrument. Var och en kan hitta sin egen personliga ton på den. Jag bestämde mig för att spela tenorsax redan vid 17-års ålder. Det var kanske det första valet i mitt liv som kändes djup förankrat i hela mig, långt viktigare än val av t.ex. gymnasielinje eller yrke. Inspirationen kom från jazzsaxofonisterna Pharoah Sanders och John Coltrane. Jag älskade tonen i Sanders tenorsax, och den inspirerar mig än idag.

Jag var med och bildade Movio på senhösten 1970. Idag nära 40 år senare spelar de flesta av oss tillsammans igen sedan 5 år tillbaka. Torsdagens musicerande är en lisa för en socialt vältränad företagsutbildare. Ingen frågar hur man mår – ja, vi knappt hälsar. Vi har dimmiga aningar om våra respektive civila yrken; läkare, chef, journalist, universitetslärare, informatör – och mentor. Vi packar upp våra instrument, stämmer och spelar knappt två timmar innan vi packar ihop och ger oss iväg. När försörjningen hänger ihop med hur väl man lyckas nå människor, är det en rent transformerande upplevelse att känna hur detta inte spelar minsta roll på torsdagskvällarna. Det är bara tonen ur tenorsaxofonen som spelar roll.

Jag gissar att alla mår väl av en hobby där det som värdesätts inte har det minsta att göra med vad som värdesätts på jobbet.

Jonas Himmelstrand
www.strategier.se

Publicerad: 2009-10-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!