Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Vill du bli en stjärna …

Jag såg på TV4s nya program ”Jag ska bli stjärna” i tisdags kväll tillsammans med min son Emil 10 år. Det handlar om sex barn i 10-12 års åldern som bestämt sig för att bli tennisproffs, sångidol, motocrosstjärna, filmstjärna, musikartist och landslagsspelare i fotboll. Vad ska du bli när du blir stor är en naturlig fråga till ett barn? Stjärna, fotbollsproffs, programledare…ja det är kanske lika naturliga svar idag. Vad ville du bli när du var liten? Själv kan jag inte riktigt minnas.

Publicerad: 2009-12-09

Men jag drar mig till minnes att det snarare handlade det om polis, brandman och liknande för killar. Och typiska kvinnliga yrken för tjejerna. Något som fortfarande är rådande tyvärr. Och vem är det som styr det valet? Just det. Du och jag som föräldrar har en mycket stort inflytande. Samt förstås alla realityprogram och såpor. Ett inflytande som också sken igenom i nämnda program där i mitt tycke alldeles för unga pojkar och flickor satsar största delen av sin lediga tid på sin (?) sport, sång eller musik. Men frågan är vem som är stjärnan, egentligen? Är det du som tittar på programmen och drömmer om att ”bli en av dem” eller är det dem på andra sidan skärmen som är de verkliga stjärnorna?

Har precis läst en mycket bra bok som behandlar just ämnet talang, slump och framgång. Framgångsfaktorn som skapar vinnarna (Outliers i original) av Malcolm Gladwell. Några av hans slutsatser leder oss till att fysiska förutsättningar är viktigare än talang i unga år. Han har bl a tittat på de tjeckiska juniorlandslaget i hockey (2007) och konstaterade att 15 av 21 spelare var födda januari till mars. Kan framgång ligga i när du är född? Grunden till denna tanke fick han när han av en tillfällighet såg spelarlistan för ett kanadensiskt lag (Medicine Hat Tigers) för år 2007. Sjutton av tjugofem spelare är födda januari till april. Han tittade sedan närmare på hela Ontario Hockey League. Fem och en halv gånger så många spelare var födda i januari jämfört med november! Hela 40% var födda januari till mars, 30% mellan april och juni, 20% mellan juli och september och bara 10% det sista kvartalet. En drastisk slutsats som författaren drar är att är du född sent på året kan du lika gärna lägga ner dina ambitioner att nå eliten. Denna ”utslagning” kan vi även se inom idrotten här hemma i Sverige. De ”duktiga” (läs födda tidigt och som har bättre fysiska förutsättningar) får ofta spela mer och kanske träna med årskullen över. Och blir då givetvis bättre. Gladwell för också fram regeln om de 10 000 timmarna. Tränar du 10 000 timmar och ger det 10 år så kan du bli ”bäst” på vad som helst. Att bli en stjärna har mer med träning och åter träning att göra och mindre med talang…

Tillbaka i ”Jag ska bli en stjärna” är det också vad vissa av barnen gör – tränar och tränar!

Hur långt de når vet vi inte, vad jag kan konstatera är dock att de inte får lov att vara barn på allvar. Intressanta tankar anser jag. Det du tränar på blir du bra på.

Samma idéer går att applicera på allt. De som är riktigt duktiga på det dem gör har säkert gjort det om och om igen. Och hela tiden justerat och förfinat. För det är ju inte att springa 5 km tre dagar i veckan som gör dig till maratonlöpare. Utan variation och utmaning. Vad gör du för att utmana dig själv och bli bättre.

Vill du bli en stjärna? Läs boken och börja träna! Själv ska jag ”träna” på att hålla föredrag idag igen för 30 redovisningskonsulter som precis certifierat sig för att bli ännu bättre.

Livet är en ständig träning 😉

Publicerad: 2009-12-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!