Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Vinnarskallar är vi allihopa…

I konceptet Management by Movement hjälper vi chefer och ledare att bli bättre på det dom gör, genom att må bättre och bygga upp en sundare livsstil och träna mer målinriktat. Idrottsvärlden har många gemensamma nämnare med näringslivet. Det är välkänt att man måste jobba med alla delarna, att visualisera sin målbild, dela upp i delmål, ladda upp inför sina prestationer – näringsmässigt, fysiskt och mentalt, och lägga in tillfällen av återhämtning som en minst lika viktig del.

Publicerad: 2010-12-10

Många vill gärna se sig som en elitidrottare. Och de flesta chefsämnen har dessutom en ganska stark tävlingsinstinkt. Genom att sätta ett konkret, mätbart och långsiktigt mål – och få hjälp med vad man behöver göra för att uppnå det – växer självkänslan och man klarar mer än man tror, även på jobbet.

Bra mat och träning i lagom doser ökar förutsättningarna för lönsamhet och effektivitet. Det påverkar även tilltron till sin egen förmåga och relationer till andra. Idrottsvärldens olika moment gör det mer tydligt att man faktiskt behöver ta hand om sin kropp för att kunna hitta sitt bästa jag, och använda hjärnan på bästa sätt. Och genom att träna och ge kroppen vad den behöver i form av näring, energi och vila, så håller du dig frisk och stark, och mer uthållig – både fysiskt och mentalt.

Jag vill dock gärna understryka att man inte måste bli maratonlöpare för att det ska löna sig att göra det bästa man kan för sin hälsa. Det är bättre att ta små steg i taget och vara konsekvent och uthållig. Och att tänka långsiktigt.

Här kommer mina sju smartaste tips för ett piggare, friskare och längre liv.

•Rör på dig lite grann varje dag. En promenad eller cykeltur till jobbet, eller en promenad på lunchen. Och kör gärna ett par tuffare svettiga pass i veckan. 2-3 gånger är lagom för de flesta. Ta dig tid för detta, jag lovar att du hinner med mer när du får bättre kondition och har startat om maskineriet.

•Ät frukost, lunch och kvällsmat varje dag. Mellanmål i form av t ex en frukt, naturell yoghurt eller fil med lite müsli, eller en grov smörgås om du behöver det.

•Ät mer fisk och drick lättmjölk för att få i dig protein, kalcium och D-vitamin.

•Ge kroppen en lagom dos av antioxidanter och fibrer från grönsaker, frukt och bär varje dag, minst 500 gram.

•Drick gärna ett glas vin då och då men inte för mycket och för ofta.

•Välj mjuka hjärtvänliga fetter såsom oliv- eller rapsolja, nötter, avokado och fisk.

•Sov ordentligt. Varva ner på kvällen och låt bli kaffe och nikotin.

Relationen till din kropp är den enda relation du säkert vet kommer att vara livet ut. Ta hand om din kropp som om den vore din bästa vän.

Idag gör jag mitt sista blogginlägg för den här omgången. Följ gärna min egen blogg – den handlar om mat, hälsa, effektivitet, och om hur jag knåpar ihop livets pussel.

Publicerad: 2010-12-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!