Allt om arbetsmiljö logga
Åsikt

Yrken med god och dålig arbetsmarknad!

Lågkonjunkturen har hittills slagit extra hårt mot industriyrken. Men i framtiden hotar brist inom just detta område. Det skriver Torbjörn Israelsson, utredare på Arbetsförmedlingen.

Publicerad: 2009-09-25

Konkurrensen om jobben hårdnar och vissa yrken drabbas nu mycket hårt. Denna situation kan illustreras genom balanstal mellan arbetslösa och lediga platser inom olika yrken, d.v.s. matchningsläget. Dessa balanstal visar att det skett en genomgående försämring i riktning mot ökad konkurrens om jobben inom samtliga yrken på arbetsmarknaden det senaste året.  Extremfallet är  maskinoperatörer inom ytbehandling där det går 258 arbetslösa på varje ledigt jobb. (Se Du&jobbet 7/2009)  Inom industriyrken som helhet handlar det om ett tiotal arbetslösa per ledig plats.

På vissa orter som drabbats hårt av varsel om uppsägningar med nedskärningar som följd är obalanssituationen naturligtvis betydligt värre. Det viktigt att arbetslösa söker jobb i ett brett fält, både yrkesmässigt och geografiskt för att öka chanserna att få arbete. Det finns annars en risk för att fastna i långvarig arbetslöshet och då riskerar vägen tillbaka till arbete att bli svår.

Det är dock viktigt att vara tydlig med att det besvärliga läget beror på en av de svagaste konjunkturerna vi någonsin haft och när väl den blåst över så kommer det att finnas stora behov av att rekrytera ingenjörer, tekniker och IT-personal. Det kommer då även att finnas behov av att rekrytera kvalificerade industriarbetare. De är lätt att stirra sig blind på hur det ser ut idag och glömma bort att det finns en framtid.

Tyvärr är det få som väljer utbildningar till teknik och data och kvalificerat industriarbete så dilemmat i framtiden blir istället svårigheten att hitta kvalificerat folk. Det är lätt att negativa budskap sprids om hur svårt det är att få jobb inom vissa yrken men svårt att få ut budskap om motsatsen. Därför är det alltid svårt att väcka intresse för utbildningar som kortsiktigt drabbas av lågkonjunkturer.

Yrken som å andra sidan har en fortsatt relativt god arbetsmarknad tillhör vård och omsorg och det är yrken med krav på högskoleutbildning. För exempelvis distriktsköterskor finns det det 0,02 sökande per ledigt jobb.

Det finns även några andra yrken utanför detta område som har en bättre situation, t ex civilingenjörer inom elkraft samt maskinbefäl. Dessa två sistnämnda grupper har under flera år varit yrken med stor brist på utbildade. Även lärare har en bättre jobbsituation än många andra yrken. Den gynnsammare rekryteringsbilden består även på lång sikt.

// Torbjörn Israelsson, utredare på Arbetsförmedlingen.

Publicerad: 2009-09-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!