Allt om arbetsmiljö logga
Forskning

Allvarlig covid-19 vanligt bland bussförare

SMITTA Arbetsrelaterad smitta av covid-19 var vanligt i flera olika typer av kontaktyrken visar ny studie. Riskbedömning och förebyggande åtgärder behöver förbättras, anser forskarna.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2023-08-28

Bussförare hade stor risk att behöva sjukhusvård för allvarlig covid-19 under pandemin visar en ny studie. Foto: Adobe Stock

Kontakt med smittade patienter, närhet till andra människor och trånga arbetsplatser ökar riskerna för allvarlig covid-19. Utomhusarbete minskar riskerna. Det konstaterar forskare i en ny studie från Göteborgs Universitet. I studien ingår över en halv miljon fall av bekräftad covid-19-infektion och nästan 6 000 fall av allvarlig covid-19-infektion baserat på sjukhusinläggning från oktober 2020 till december 2021.

Risken att behöva sjukhusvård för allvarlig covid-19 visade sig vara särskilt hög bland buss- och spårvagnsförare. Studien lyfter också fram personal på fritidshem, sjuksköterskor, grundskollärare och barnskötare i förskola.

Forskarna hoppas att studien ska bli en ögonöppnare för arbetsgivare. Resultaten visar tydligt på en arbetsrelaterad smitta i flera olika typer av kontaktyrken, inte bara inom vård och omsorg. Det innebär att riskbedömning och förebyggande åtgärder behöver förbättras i dessa sektorer skriver forskarna.

– Arbetsplatsen är också en viktig arena för att informera om och genomföra vaccination.  Under arbetet med studien har vi forskare varit rörande överens om att det är viktigt att involvera arbetsplatser eller arbetsgivare för att underlätta möjligheten till vaccination för dessa riskyrken, exempelvis genom att låta dem vaccinera sig under arbetstid eller anordna vaccinationstillfällen på arbetsplatsen. Företagshälsovården har en viktig roll för att detta ska kunna genomföras, säger Kjell Torén, senior professor i arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2023-08-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!