Chefens attityd till psykisk ohälsa påverkar stödet
PSYKISK OHÄLSA Den som drabbas av utmattning, ångest och depression får sämre stöd om chefen har en negativ attityd till psykisk ohälsa. Men chefen påverkas också av kollegornas attityd, visar ny forskning.
Text : Elsa Frizell
Publicerad: 2025-01-24
Det är bara att rycka upp sig. Det är bara svaga individer som drabbas. Så kan fördomar kring psykisk ohälsa se ut och dessa kan leda till att medarbetaren inte får det stöd hen behöver från sin chef, visar tidigare forskning.
Nu bekräftas de resultaten i en ny stor studie från Göteborgs universitet där forskarna dessutom undersökt hur attityder till psykisk ohälsa på arbetsplatsen generellt påverkar chefens beslut. Attityder hos chefskollegor, medarbetare och på arbetsplatsen i stort visade sig påverka chefens stöd till den drabbade i stor utsträckning.
– När chefer uppfattar att det finns negativa attityder mot psykisk ohälsa inom organisationen påverkar det hur de svarar att de kan förebygga sjukskrivning, säger Monica Bertilsson, docent i folkhälsovetenskap på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och som har lett studien.
Studien bygger på en webbaserad enkät som gått till drygt 4 000 chefer i privat sektor. 2 769 av de svarande genomförde alla moment och kom att ingå i studien.
Cheferna fick både besvara frågor om sina egna attityder till psykisk ohälsa och hur de uppfattade arbetsplatsens attityder. De fick gradera påståenden som ”I vårt företag är det accepterat att prata om utmattning, ångest och depression, ”De flesta medarbetare i vår organisation skulle berätta på jobbet om sin utmattning, ångest eller depression” och ”I min arbetsgrupp är det accepterat att jag tar upp frågor som rör utmattning, ångest eller depression till gemensam diskussion”.
Cheferna fick sedan se korta filmer där skådespelare agerade medarbetare och berättade om sina svårigheter att klara av jobbet. Filmerna avslutades med en fråga: ”Jag undrar om jag behöver sjukskriva mig?” och cheferna skulle sedan välja bland olika åtgärder för att förhindra sjukskrivning.
Åtgärderna var uppdelade i tre typer: Förändringar i arbetsmiljö eller arbetsuppgifter; stöd eller hjälp från expertresurser som företagshälsovård, hr eller den fackliga organisationen; samt ett socialt stöd, till exempel en kollega som utsetts till stödperson eller att chefen har täta avstämningar med den som mår dåligt.
I resultaten framgår att chefernas egna attityder till psykisk ohälsa hade samband med alla tre typer av åtgärder. Ju mer negativ attityd chefen hade, desto färre åtgärder svarade chefen att hen skulle kunna göra inom alla tre åtgärdstyperna.
När det fanns negativa attityder bland chefskollegor och i organisationen så ledde de till att chefen valde färre stödåtgärder i arbetsmiljön och arbetsuppgifter. Chefens val att ge stöd från expertresurser påverkades enbart av negativa attityder bland chefskollegor.
Den stödinsats som påverkades mest av negativa attityder på arbetsplatsen var den sociala stödinsatsen med stöd från kollegor eller täta avstämningar med chefen.
Mellan 5 och 16 procent av mötena i studien mellan chefer och fiktiva medarbetare resulterade i uteblivna åtgärder på grund av negativa attityder till psykisk ohälsa.
– Alltså, i det värsta av de här scenarierna så skulle 16 medarbetare av 100 inte få stöd. Det är en hög andel och det skulle vara problematiskt om det skulle se ut så här i verkliga livet, säger Monica Bertilsson.
Att inte ta tag i dessa problem tidigt kan ge dramatiska effekter på sikt, betonar hon.
– Personerna i filmerna har besvär att klara jobbet men om detta förvärras så att det blir en diagnos som leder till sjukskrivning, då har vi en mycket svårare situation. Vi vet att de här sjukdomarna lätt leder till långtidssjukskrivning, säger hon.
Arbetsgivare behöver fundera över hur det ser ut på den egna arbetsplatsen, anser Monica Bertilsson. Och vissa branscher har mer stigma kring psykisk ohälsa än andra, påpekar hon.
– På arbetsplatser med många manliga medarbetare finns oftare en mer utbredd machokultur och där kan det förekomma mer stigma. Tittar man i populationsstudier så finns det tre saker man vet kring stigma. Ju högre utbildning, desto mindre stigma. Yngre personer har mindre stigma än äldre och kvinnor har mindre stigma än män.
De attityder och stigman kring psykisk ohälsa som finns i samhället generellt försvårar för chefer att närma sig medarbetare men hindrar också medarbetare från att berätta, betonar Monica Bertilsson.
– Vi vet att den här typen av attityder kan påverka karriärmöjligheter och anställningsmöjligheter. Vågar jag säga att jag har psykiska besvär? Vad kommer hända då?
Minska stigma
- Öka kunskapen om psykisk ohälsa. Chefer med mer kunskap blir säkrare och påverkas mindre av attityder i organisationen. Ökas kunskap i organisationen generellt skapas också en miljö för de här frågorna som kan underlätta för chefer att ta tag i dem.
- Använd ambassadörer som kan berätta om psykisk ohälsa och som kan visa att det är vanliga människor som råkar ha vissa besvär. När någon får personlig erfarenhet av psykisk ohälsa visar studier att negativa attityder minskar och det motverkar fördomar.
- Ha anti-stigma-kampanjer antingen direkt i företag eller på samhällsnivå. Folkhälsomyndigheten har material riktat till arbetsgivare.
Källa: Monica Bertilsson
Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.