Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Behöver lagerpersonalen skyddsskor?

Vilka regler gäller för när lagerpersonal ska ha skyddsskor?
Lagret innehåller pappersprodukter, som står på pallar eller i hyllor. Truckar används en del men det är mest manuellt plockande ur hyllor eller från pallar.

Svarat av Jan Enqvist

Publicerad: 2008-06-03

Fråga: Vilka regler gäller för när lagerpersonal ska ha skyddsskor?
Lagret innehåller pappersprodukter, som står på pallar eller i hyllor. Truckar används en del men det är mest manuellt plockande ur hyllor eller från pallar.

SVAR: Det finns inte uttryckliga föreskriftskrav på skyddsskor annat än för vissa tunga branscher (motorbranschen, byggnadsbranschen, gjuterier). Där truckar används gäller föreskriften AFS 2006:5 Användning av truckar, som säger att ”en truckförare skall använda skyddsskor. Det gäller även för andra som arbetar med godshantering inom truckens arbetsområde” (§ 14). Uttrycket ”truckens arbetsområde” definieras inte i föreskriften, utan måste fastställas i den riskanalys som arbetsgivaren ska genomföra föreskriften om Systematiskt arbetsmiljöarbete, AFS 2001:1. I blandad trafik – med gående, även sådana som inte arbetar med godshantering, och truckar på samma stråk - finns påkörningsrisker som måste hanteras, och frågan om skyddsskor kan tas upp som en del av hur man löser säkerheten.

Svarat av jan enqvist

Publicerad: 2008-06-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!