Allt om arbetsmiljö logga
Fråga experten

Behöver vi en ny policy för alkohol?

SKADLIGT BRUK. I höstas kom Socialstyrelsen med nya gränsvärden för vad som räknas som riskbruk av alkohol. Innebär dessa att riktlinjer för alkohol på arbetsplatsen behöver ändras? Vår expert Magnus Nyqvist svarar.

Publicerad: 2024-05-29

Foto: Adobe Stock

FRÅGA: Jag är chef på en kommunikationsbyrå. Vi brukar ha afterwork på fredagar då vi bjuder på vin, öl och snacks. Ett par av mina medarbetare brukar stanna lite längre och de dricker ofta flera öl var.

I höstas kom ju Socialstyrelsen med nya gränsvärden för vad som räknas som riskbruk. Vad innebär dessa och behöver vi anpassa våra policyer på arbetsplatsen?

SVAR: Socialstyrelsens nya gränsvärden för vad som räknas som riskbruk är nu tio standardglas per vecka eller det som kallas intensivkonsumtion, fyra standardglas eller mer vid samma tillfälle.

Ett av syftena med gränsvärdena är att reflektera över hur konsumtionen ser ut och det är klokt att fundera över de konsekvenser en generös alkoholkultur kan ge. Vi vet att det finns hälsorisker med alkoholkonsumtion. Den första frågan man kan ställa sig är: Ska vi då alls servera alkohol?

Det behöver dock inte vara svart eller vitt, det finns många arbetsgivare som väljer en annan väg i sin policy. Tillgänglighet är en av de saker som påverkar. Genom att varje vecka bjuda på alkohol så ger ni era medarbetare medarbetare återkommande tillgång till alkohol, utan kostnad. Vill ni minska konsumtionen behöver ni förändra det. I er policy kring alkohol bör ni skriva in en person eller funktion som är ansvarig för att avgöra om, när och hur ofta ni ska bjuda på alkohol på er arbetsplats.

Dessutom bör ni fundera på hur mycket som ni ska bjuda på, gärna konkret, så att det blir tydligt i stället för att skriva ”måttligt” eller liknande som öppnar för egna tolkningar. Ett till två glas per tillfälle är en vanlig mängd.

Min rekommendation i er situation är att du och er ledningsgrupp diskuterar, utifrån de värderingar er organisation står för:

  • Kan vi skapa andra sociala aktiviteter än afterwork med alkohol?
  • Hur ofta ska vi ha afterwork där vi bjuder på alkohol?
  • Om vi har afterwork, vad är rimligt att vi bjuder på, givet de nya gränsvärdena kring riskkonsumtion?
  • Hur begränsar vi tiden för en AW? Kan vi införa en start- och sluttid? Efter givet klockslag städas eventuell överbliven alkohol bort.
  • Kan vi begränsa mängden alkohol vi bjuder på genom att se till att vi inte köper mer alkohol än det som vi bjuder på? Exempelvis anmälan som grund för inköp.
  • Har vi attraktiva alkoholfria alternativ som gör det lättare att välja det?
  • Kan vi utmana alkoholnormen? Exempelvis: alla bjuds på alkoholfritt, om man inte ber om alkoholalternativet.
  • Accepteras det att man väljer alkoholfria alternativ eller finns det ett grupptryck att välja alkohol?

Vår erfarenhet är att ledningen behöver stå bakom förändringar och agera som föredömen. Det ni också kan ha med er är att förändringar kan ta tid och att ni kan påverka er kultur genom att succesivt minska antalet tillfällen för afterwork och mängden ni bjuder på. Då kan ni påverka era medarbetares tillgänglighet till och konsumtion av alkohol utifrån det ni erbjuder.

Ett annat sätt att påverka era medarbetares val är genom att se till att de känner till risker med riskkonsumtion och erbjuds möjlighet att reflektera över sin egen konsumtion. Det kan göras i samband med hälso- och livsstilsundersökningar eller genom specifika föreläsningsinsatser.

/Magnus Nyqvist, expert skadligt bruk på Feelgood företagshälsa.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2024-05-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!